Za zločine nad zatvorenicima srpske nacionalnosti u Lukavcu 30 godina zatvora u prvostepenoj presudi

Sud Bosne i Hercegovine je Zijadu Sraboviću i šestorici optuženih izrekao prvostepenu presudu, kojom su osuđeni na ukupno 30 godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1992. na području Lukavca.

Presudom – koju je izrekao predsjedavajući Sudskog vijeća Braco Stupar – Zijad Srabović i Refik Morankić su osuđeni na po šest godina zatvora, Ahmet Bajrić na sedam godina, Abid Arapčić na pet godina, a Pašaga Čajić, Samir Džambić i Mirsad Žilić na po dvije godine zatvora.

Proglašeni su krivim za nečovječna postupanja, protupravna zatvaranja, mučenje i ubistva civila zatočenih u objektima u Lukavcu od juna do oktobra 1992. godine.

U presudi se navodi da je Srabović bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane u Lukavcu, Morankić komandant “Fikine jedinice” i komandant zatvora u objektu “Klaonica”, a ostali optuženi pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Ocjenom dokaza, kako je naveo sudija Stupar, Vijeće je zaključilo da su izvršene radnje poduzete prema zaštićenoj kategoriji – civilima.

Vijeće po pojedinim tačkama smatra odgovornim Srabovića i Morankića zbog nečinjenja, odnosno propusta da poduzmu mjere koje bi spriječile ili sankcionisale podređene po počinjenju krivičnih djela.

Bajrić je oglašen krivim za ubistvo, mučenje i nečovječno postupanje. Prema presudi, on je, između ostalog, s drugim osobama tukao Nikolu Jovića, koji je u konačnici podlegao u Srednjoškolskom centru u Lukavcu. Također je oglašen krivim da je, s još jednim vojnim policajcem, nečovječno postupao prema Branku Božinoviću.

Presudom je Morankić oglašen krivim za ubistvo, nečovječno postupanje, mučenje i protupravno zatvaranje.

“Vijeće je van razumne sumnje utvrdilo da je Refik Morankić bio u poziciji vlasti i davao uputstva svojim vojnicima za zatvaranje civila”, kazao je sudija Stupar, te dodao da su svjedoci potvrdili da je naređivao protuzakonito držanje civila.

Također je rekao da je Morankić nečovječnom postupanju izložio oštećene osobe, kao i da iz dokaza proizilazi da je bio svjestan uslova u kojima su oni bili držani.

Prema presudi, Morankić nije ništa učinio da spriječi mučenje Boška Mitrovića od strane Bajrića i Arapčića, i nije spriječio Arapčića kada je s drugim osobama u objektu “Klaonica” tukao Nenada Nedića, koji je nakon toga podlegao.

“Vijeće je zaključilo da je učestvovao u prikrivanju i zataškavanju smrti ovog civila”, kazao je Stupar.

Van razumne sumnje, kako je navedeno, utvrđeno je i da su Čajić, Žilić i Džambić učestvovali u mučenju Aziza Šahata u Osnovnoj školi u Lukavcu, a da je Srabović nečovječno postupao prema njegovoj supruzi Radinki Šahat.

Sva sedmorica su oslobođeni plaćanja troškova sudskog postupka, dok se oštećeni sa imovinskopravnim zahtjevima upućuju na parnicu.

Morankić nije prisustvovao izricanju presude zbog zdravstvenog stanja, kako je u sudnici pojasnio njegov branilac.

Suđenje im je počelo u junu 2019. godine, a u ovom predmetu je bio optužen i Senaid Ćosić, koji je u međuvremenu preminuo.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *