Prvi posjetitelji stigli još sinoć, danas u Puračiću počinje najpopularniji vašar u BiH

Trodnevna manifestacija vašar u Puračiću svečano je otvorena jučer u Domu kulture Puračić, prvi gosti su već sinoć posjetili sadržaje ovog događaj, a vašar će u punom kapacitetu počinje danas i trajat će 14. oktobra 2024. godine.

Tradicionalni vašar u Puračiću je jedan od najstarijih i najposjećenijih događaja u Bosni i Hercegovini, gdje se već 161.godinu tradicionalno okupljaju, druže, trguju i zabavljaju ljudi iz raznih krajeva BiH i regiona.

Purački vašar danas predstavlja jedno od rijetkih mjesta gdje možemo vidjeti i kupiti tradicionalne bosanske rukotvorine „zaboravljenog zanatstva” kao što su kovački i grnčarski proizvodi ili proizvodi od čiste vune, drveta i bakra.

Ovaj iznimno značajan stari narodni skup daje krupno obilježje ukupnom životu stanovništva, ne samo Puračića i njegove okoline, već i šire regije, a naročito u privredno-trgovačkom smislu. Podatak da za tri dana vašera kroz Puračić prođe i do stotinu pedeset hiljada ljudi, govori da kupaca na ovom vašeru nikada ne nedostaje.

Izlagači su tradicionalni stižu iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a značajan broj dolazi i iz Hrvatske i Srbije, a ranije je potvrđeno da je ove godine zakupljneo 400 prodajnih ili uslužnih štandova, dok je veliki broj onih koji su željeli učestvovati morao biti odbijen zbog nedostatka prostora.

Obzirom da vašer ove godine pada u dane vikenda za očekivati da posjeta bude bolja od prošlogodišnjih kada je puraški vašer prema nekim procjenama privlačio više od 100.000 ljudi.

Dane trgovine i druženja tradicionalno prati “opštenarodno veselje” uz izvornu i narodnu muziku, te bogata gastro ponuda ovog dijela Bosne i Hercegovine koju čine slatkiši i halva, specijaliteti sa roštilja i ražnja, suhomesnati proizvodi…, dok je najposjećeniji dio manifestacije veliki zabavni park u kojem se okuplja mlađa populacija.

/Tuzlainfo.ba/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *