Postavljanje opreme za fotonaponsku elektranu u Osnovnoj školi Sapna donosi uštede na električnoj energiji

avna ustanova Osnovna škola Sapna uskoro će postati energetski efikasnija zahvaljujući projektu postavljanja fotonaponskih ćelija i fotonaponskog modula na krov centralne škole. Ovaj važan korak u unapređenju infrastrukture škole realizuje se uz podršku Fonda Otvoreno društvo Bosne i Hercegovine iz Sarajeva, a odobrenje za korištenje školskog krova dala je Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Školski odbor dobio je saglasnost za postavljanje opreme bez naknade, čime je stvorena prilika za projektovanje, dizajn i nabavku fotonaponske elektrane. Uz to, elektrodistibucija Tuzla, odobrila je priključenje ove elektrane na svoju mrežu, dajući elektroenergetsku saglasnost, čime su ispunjeni svi tehnički uslovi.

Fotonaponska elektrana će školi omogućiti da proizvodi besplatnu električnu energiju, koja će biti korištena za potrebe škole, a eventualni višak će se isporučivati u električnu mrežu. Ovim dodatnim postrojenjem škola će značajno smanjiti troškove električne energije, čime se ostvaruju dugoročne uštede i unapređuje energetska efikasnost obrazovne ustanove.

Osnovna škola Sapna ponosna je što učestvuje u ovom projektu koji doprinosi zaštiti okoliša i osigurava ekonomske benefite kroz smanjenje potrošnje energije, te se raduje nastavku implementacije ovakvih naprednih tehnoloških rješenja.

(rtvglasdrine.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *