Reklamni prostor
NajnovijeRECEPTI

Najzdravija konzervirana hrana koju mnogi potcjenjuju

×

Najzdravija konzervirana hrana koju mnogi potcjenjuju

Share this article

Sardine iz konzerve obično sadrže i manje žive nego mnoge druge vrste ribe iz konzerve i odličan je izbor kada vam sveža riba nije dostupna, kaže nutricionistkinja.

Konzerviranje hranu održava svježom i jestivom, naročito onu koja je podložna razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i kroz sterilizaciju, prenosi Citymagazin.

„Rezultat je, nažalost, značajan gubitak nutrijenata, ali kada se voće ili povrće konzervira, tako može stajati godinama, sigurno od opasnih mikroorganizama“, objašnjava nutricionistkinja dr Džes Kording i otkriva koja je, prema mišljenju stručnjaka, najzdravija konzervirana hrana.

Reklamni sadržaj
Kraj reklamnog sadržaja

To su, kako kaže, sigurno sardine u konzervi, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, a pritom je i održiva i ne zahtijeva dugu pripremu ili kuvanje. Uključivanje konzervirane ribe u ishranu donosi brojne zdravstvene prednosti.

„Konzervirane srdele obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, posebno kada vam svježa nije dostupna“, rekla je Kording.

Uz njih unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protuupalnih omega-3 masnih kisjelina, dok maslinovo ulje obezbeđuje mononezasićene masti koje su dobre za srce, objašnjava ona.

Kako jesti sardine?

Zdravstvene smernice preporučuju dve do tri porcije ribe sa niskim sadržajem žive nedjeljno, a Kording savjetuje da ih pomiješate sa tjesteninom, sirom ili krekerima kao međuobrok.

„Lično najviše volim da ih izgnječim viljuškom i jednostavno dodam u salatu“, rekla je Kording za Mind Body Green, a postoji i bezbroj drugih načina da se konzervirana sardina uključi u ishranu, prenosi Pobjeda.

Example 300250

Odgovori