Rad trgovačkih centara i svih privrednih subjekata unutar njih je dozvoljen uz poštovanje mjera, rekla je Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma RS.

Tržni centri se obavezuju da odrede jedno ili više lica za sprovođenje epidemioloških mjera, a sa posebnom pažnjom na broj osoba u objektu. Dozvoljavju se i treninzi na bazenima profesionalnim sportistima i organizacijama.

Što se tiče ugostitelja, oni ostaju zatvoreni, a dozvoljena im je dostava i šalterska prodaja, rekla je ministarka nakon sjednice Republičkog štaba.

– Diskusije je bilo o otvaranju bašti objekata, ali procijenili smo da ipak situacija nije zadovoljavajuća za takvu odluku – precizirala je ona.

Mjere su na snazi do 12. aprila, ali biće svakodnevno razmatrane.

Dodala je da je dogovoreno odgađanje plaćanja struje privrednim subjektima, u skladu sa zahtjevima koje upute.

Na sjednici Vlade juče je odobrena pomoć hotelima, turističkim agencijama, a na sajtu ministarstva trgovine biće objavljen obrazac putem kojeg se mogu prijaviti za ovaj vid pomoći.

Ministar zdravlja Republike Srpske, Alen Šeranić istakao je da su na štabu definisali način rada domova zdravlja. Dio radnika iz domova zdravlja moramo uputiti u proces liječenja što usporava proces vakcinacije.

– Najteža situacija, po broju pacijenata na liječenju, je u Banjaluci i Trebinju. UKC će već ovog vikenda obezbijediti dodatnih stotinu kreveta u centralnom bloku za kovid pacijente – rekao je Šeranić i dodao da će kroz Kompenzacioni fond pomoći bolnici u Trebinju, za nabavku kiseonika za pacijente.

Precizirao je da se na dnevnom nivou prati broj pacijenata i slobodnih kreveta.

– Što se tiče vakcina, vidjeli ste da je odobreno korištenje AstraZeneke u BiH – kaže Šeranić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković ističe da je epidemiološka situacija i dalje loša, napominje da je jedna petina svih oboljelih do sada bila u proteklom martu, što govori o ozbiljnosti situacije.

– Potreban nam je mnogo duži period za stabilizaciju situacije – naglasio je Zeljković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *