Iz smjera Korduna i Banije se u jutarnjim satima preko Krajine i sjevera Bosne premješta frontalni poremećaj koji u frontalnoj zoni prati umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar koji snižava temperaturu zraka, a padavine ispočetka u obliku kiše brzo prelaze u susnježicu i snijeg koje se potom do sredine dana šire do centralnih područja Bosne.

Istovremeno, jutro u centralnim i istočnim područjima Bosne je u znaku pretežne vedrine, no uz postepen porast oblačnosti prema podnevu, a u Hercegovini prvi dio dana sunčano uz sve prisutniju umjerenu oblačnost koju od podneva mijenja pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od 1 u Krajini do 11 ºC na jugu Hercegovine.

U drugom dijelu dana se iz centralne Bosne premješta sistem koji cijelu zemlju zahvata do večernjih sati. Prodiranjem hladnijeg zraka oko 13 sati na području Sarajeva se očekuje snijeg, a snijeg će do kraja dana i u večernjim satima zahvatiti sjevernu Hercegovinu. U južnoj Hercegovini pretežno oblačno sa kišom, koja krajem dana i u večernjim satima će biti i obilnija, a prognoziraju se i pljuskovi sa grmljavinom.

Očekivane visine snježnog pokrivača kreću se od 3 do 10, lokalno do 15 cm u nizinama Bosne, a na planinama i preko 25 cm. Snježni pokrivač u Bosni i sjevernoj Hercegovini formirat će se do večernjih sati. Prognozirana količina padavina kreće se između 10 i 30 mm, lokalno u Dinaridima uz obilnije izljeve i do 50 mm.  Vjetar umjeren do jak, sjevernog i sjeverozapadnog smjera, u južnoj Hercegovini krajem dana i navečer jugo će promijeniti smjer na sjever.

Najviša dnevna temperatura ujedno je i ona koja doživljava svoj pad u Bosni usljed sve izraženijeg sjevernog strujanja, i uglavnom je u rasponu od -2 u Krajini do 4 ºC na istoku Bosne, a zbog kasnijeg utjecaja fronte, na jugu Hercegovine ostaje ugodno, od 8 do 14 °C.

Tvrdnje Nedima Sladića o takozvanoj “Goveđoj zimi” u ranom aprilu potkrijepljuje i dugoročna vremenska prognoza web stranice Jamrik.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *