Bošnjaci povratnici u naselju Grbavci kod Zvornika sinoć su u vrijeme iftara, završetka dana posta, bili izloženi gnusnim provokacijama na nacionalnoj osnovi. O tome svjedoči i najnoviji video nastao u mjestu Grbavci u okolini Zvornika, a koji je sinoć postavljen na društvenim mrežama.

Prema riječima Nermina Dardagana ovo nije prvi put da se provokacije šalju u vremenskom periodu karaja dana i završetka posta. Ovo se dešava nekoliko noći za vrijeme iftara, predveče, policija je izlazila više puta na lice mjesta. Poslije izlaska policije prvi put, pjesme su prestale, sljedeći dan se opet isto desilo. Zadnji put sinoć nakon izlaska policije na lice mjesta, provokacije su odmah prestale. Vidjet ćemo večeras da li će se ponov. Nije bila nikakva fešta, ciljano sve nas vjernike muslimane bošnjačke nacionalnosti u Grbavcima provocira naš komšija iz noći u noć. Tvrdnje su Nermina Dardagana iz Grbavaca.

Nakon poziva policiji, priapadnici Policijske uprave Zvornik odmah su izašli na lice mjesta i spriječili nastavak provociranja u Grbavcima. Iz Policijske uprave Zvornik su o ovom događaju saopštili:

Policijskoj stanici Zvornik, juce oko 18:15h prijavljeno da jedno lice putem radio uređaja pušta muziku uvredljivog sadražaja. Po prijavi su postupili policijski službenici Policijske stanice Zvornik koji su o svemu obavijestili dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini koji se izjasnio da u konkretnom slučaju nema elemenata krivičnog djela. Policijski sluzbenici nastavljaju dalji rad na dokumentovanju ovog događaja.

Policijski sluzbenici nastavljaju dalji rad na dokumentovanju ovog događaja, saopštio je Miljan Bobar iz Policijske uprave Zvornik povodom ovog nemilog događaja iz naselja Grbavci.

Ovo u praksi znači da tužioci ne žele raditi svoj posao, a da ono što njima nije uvredljivo smatraju da nema elemenata krivičnog djela. Prema zadnjoj rečenici saopštenja iz policije može se zaključiti da bi provokatoru iz Grbavaca mogla biti izrečena visoka kazna i to od nekoliko hiljada KM zbog narušavanja javnog reda i mira i ugrožavanja sigurnosti.

https://youtu.be/oZlHNmboaAM

Snimak je zabilježen sinoć u naselju Grbavci, gdje su podsjećamo 21. maja 1992. godine srpske paravojne jedinice uz učešće i pomoć lokalnih naoružanih Srba, etnički očistile selo, ubivši u jednom danu više od 80 stanovnika ovog naselja.

Klanjana dženaza majci Hadžiri Avdić kojoj je za jedan dan ubijeno pet sinova i muž u Grbavcima kod Zvornika
FOTO: Dio spiska ubijenih u Grbavcima. Otac i pet sinova su ubijeni u ovom naselju 21.maja 1991.godine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *