U opštini Milići sprovodi se projekat “Plastenička proizvodnja” čiji je cilj da pomogne žene, zainteresovane za proizvodnju povrća u plastenicima i pruži im podršku u narednih godinu dana. Plastenike površine 100 m2 dobilo je 30 domaćinstava.

Načelnik opštine Milići Marko Savić kaže da osim plastenika paket podrazumijeva sistem za navodnjavanje, sadni materijal i stručna predavanja. Vrijednost projekta, koji je realizovan u saradnji sa Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata je oko 78 hiljada KM, od čega je opština MIlići izdvojila oko 20 hiljada , građani (korisnici) blizu 13 500 KM a ostatak Jedinica za koordinaciju.

Vesna Madžarević korisnica projekta, kaže da u plasteniku vidi dodatnu zaradu za svoju porodicu. Za plastenik sam izdvojila 450 KM i naša obaveza je bila da pripremimo zemljište za montiranje plastenika. I ranije sam sijala povrće, ali sada će u plasteniku to biti mnogo lakše. Planiramo u jesenjoj sjetvi da proizvedemo luk, salatu i možda spanać, a na proljeće paradajz, papriku i krastavce. Nadam se da će sve biti kako treba , kaže Madzarević.

Do sada je u opštini Milići podijeljeno 30 plastenika preko projekata koji su sufinansirani iz opštinskog budžeta u saradnji sa određenim donatorima a trenutno na području opštine ima oko 400 registrovanih poljoprivrednih proizvođača.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *