Dvočasovna blokada graničnog prelaza ”Trbušnica” završena je u tri sata popodne. Pored graničnog prelaza bio je blokiran i prilaz zaobilaznim putem iz oba smera, kao i raskrsnica  i zaobilaznog puta.

Blokada je protekla mirno.

Podsjećamo kako je to danas izgledalo u Loznici

Tačno u 13 časova počela je današnja blokada kod graničnog prelaza ”Trbušnica”, odnosno mosta na Šepku koji spaja Srbiju i istočni deo Bosne i Hercegovine. Kako je i bilo najavljeno, prekid u saobraćaju trajao je dva sata, do 15 časova, a blokada je napravljena na tri mesta, pošto je, osim na samom skretanju ga graničnom prelazu, bila i na raskrsnici gde se ukrštaju Ulica Republike Srpske i zaobilazni put, kao i na delu puta prema Šapcu.

Osim Lozničana i meštana sela gornjeg Jadra, na blokadu su došli i aktivisti iz Novoga Sada koji su držali veliki tranparent ‘’Novi Sad poručuje – ‘’Rio Tinto’’ marš iz Srbije’’ . Prema rečima Marijane Petković, iz Udruženja građana ‘’Ne damo Jadar’’, povod današnjeg dvočasovnog okupljanja, i svakog sledećeg, jeste to što ‘’država i ‘’Rio Tinto’’ ne rade ništa po našim zahtevima’’.

Blokada graničnog prelaza Šepak-Loznica danas trajala dva sata

 

– Došli su ljudi iz Novog Sada kao podrška, bili su stalno usput ometani, ali je jedna grupa uspela da stigne. Svi koji danas nisu ovde trebalo bi da se zapitaju šta rade, jer će uskoro izaći analize vode Jadra i Korenite koje su radili naučnici iz Srbije i koje će biti objavljene kada oni budu spremni to da učine. Inače, sedamnaest puta je veća koncentracija bora ispod jelavskog mosta u Jadru. Lozničani, nije ovo samo problem Nedeljica, ovo je problem svih. Dokle god budete heroji na fejsbuku i budete samo lajkovali i pričali prazne priče, nema vajde. Ovo je uvod u ono što se svi zaklinju da će leći pod bager, a znamo da će to samo Nedeljičani raditi jer samo nas, izgleda, ta muka dotiče. Gospoda koja su u automoblima se ljute, ne mogu da napuste svoj komfor i to je sramota. Kad bude bilo trovanje, onda neće imati ko da vozi auta, to kad budu shvatili, onda se, možda, nešto i promeni – kazala je ona za portal LN.

Na pitanje da li očekuje da država reaguje na to što su predstavnici organizacije ‘’Kreni promeni’’ predali Vladi Srbije peticiju sa 292.000 potpisa protiv ‘’Rio Tinta’’ i zatražili od Vlade ukidanje prostornog plana projekta ‘’Jadar’’ i moratorijum na istraživanje i eksploataciju bora i litijuma u narednih dvadeset godina, odgovorila je odrično.

– Država ne reaguje ni na šta, možda sad ide malo ovo smicanje i namicanje zbog predstojećih izbora ili čega već, stvarno više ne znam. Ko god da dobije te izbore ima problem u Jadru, Nedeljicama i jadarskim selima i ne znam kako će oni ovo da smire, osim ako ne učine što smo tražili, a to je ukidanje Prostornog plana i da se utvrdi šteta koja je načinjena Jadru. Da se vidi šta se desilo sa našim njivama koje više ne rađaju, izvorima koji su presušili – rekla je ona i dodala da o narednim blokadama slede dogovori i ‘’videćemo šta će se desiti sledeće nedelje’’.

Blokada graničnog prelaza Šepak-Loznica danas trajala dva sata

Petkovićeva je povlačenje gradonačelnika Loznice Vidoja Petrovića iz Radne grupe za implementaciju projekta ”Jadar” ocenila kao ‘’marketinški trik, politički potez’’ i najavila da će udruženje u ponedeljak poslati dopis da im odgovori šta se to pričalo o projektu ‘’Jadar’’ i, kako kaže, ‘’možda nam objasni neke stvari koje mi ne znamo’’.

Na današnje blokade, koje su osim kod Loznice održane na još nekoliko lokacija u Srbiji pod sloganom ‘’Rio Tinto marš iz Srbije“, građane je pozvao Savez ekoloških organizacija Srbije kao i predstavnici više raznih ekoloških udruženja iz različitih mesta naše zemlje. Blokada je završena u 15 časova i sve je proteklo mirno.

T.M.S

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *