U prostorijama skelanske Ambulante danas je zvanično osnovan Pokret za Skelane. Prisutno je bilo oko 50 stanovnika iz svih mjesnih zajednica tog kraja.

Kao što je ranije najavljeno, proklamovani ciljevi su vezani za omogućavanje boljeg života stanovništva na području nekadašnje opštine Skelani, a ići će se i sa inicijativom da ova opština ponovo zaživi.

-Cilj je ekonomsko unaprijeđenje Skelana, da i mi budemo ravnopravni sa Srebrenicom. Što se tiče glasačakog tijela, 50-60 posto glasova donesemo načelniku, a mi od toga nemamo ništa, načelnik zapošljava Srebreničane. Omladina odlazi, narod ide i došli smo na ideju da vratimo opštinu, kako bismo bili razvijeni kao sve opštine u Republici Srpskoj. Imamo ekonomsku poziciju i plan kako to da ostvarimo. Možete vidjeti da ovde ne radi ništa, jedna firma od deset radnika je zatvorena, zahvaljujući opštinskoj strukturi koja nije pomogla da opstane – rekao je Milan Đukić, predsjednik Pokreta za Skelane.

Nedostatak radnih mjesta i slaba razvijenost privrede najveći su problemi ovog kraja.

-Najveći problem, prije svega, je nezaspolenost, pogotovo mladih ljudi. Trenutna situacija šteti našem kraju, a većina ljudi je prinuđena da radi u Srbiji – rekla je Nera Matić Božić.

-Povratnik sam na svoju zemlju i bavim se obradom zemlje. Radila sam u Srbiji i odatle otišla u invalidsku penziju. Mislim da nije pravedno ni ovo što se danas radi doktoru Pavloviću, jer je on pomogao svakoj porodici, posebno u vrijeme korone – prokomentarisala je Jela Marković.

Prije početka osnivačke skupštine održan je sastanak predsjednika mjesnih odbora SNSD-a skelanskog kraja sa predsjednikom opštinskog odbora.

-Imao sam sastanak sa predsjednicima mjesnih odbora sa ovog prostora gdje je SNSD donijeo 1.250 glasova. Dobio sam jedinstvenu podršku za branjenje interesa ovog prostora, gdje je je svaki treći stanovnik poginuo ili ranjen u proteklom ratu. Ovaj prostor je zapostavljen u razvoju. Priča načelnik kako je otvorio 300 radnih mjesta u Srebrenici, a ovdje nema nijedno u privredi. Narod apeluje da se organizuje u pokret da bi se štitio interes ovog kraja u smislu infrastrukture i zapošljavanja – izjavio je dr Radomir Pavlović, predsjednik OO SNSD Srebrenica.

Povodom osnivanja Pokreta za Skelane razgovarali smo i sa načelnikom opštine Srebrenica, koji je najavio ulaganja.

-Sve ono što se organizuje u cilju boljeg života stanovništva, ja to podržavam. Ali, ja mislim da ovo nije pokret za Skelane, ovo je pokret za gospodina Pavlovića. To je jedno krilo SNSD-a i stvaranje nove političke partije, koja dijeli SNSD. Znate i da je Ćamil Duraković bio postavljen za predsjednika SO, što je izazvalo nezadovoljstvo. Mi smo i sada uspjeli da spriječimo koaliciju njega i odbornika oko Pavlovića, tako da SDA trenutno nije u vlasti. Ja kao načelnik gledam Skelane kao jednu kompaktnu cjelinu opštine Srebrenica, mjesto gdje živi i gdje je živjelo najviše srpskog stanovništva. Oni su konstantno imali predstavnike u vlasti, a infrastruktura je bila na lošem nivou. Mi imamo projekte koje smo već započeli i koji će biti realizovani u ovoj godini. Tu je projekat navodnjavanja skelanskog kraja, što je jedan od najvećih projekata na teritoriji opštine Srebrenica. Takođe, razgovaramo o pokretanju jednog privrednog subjekta – istakao je Mladen Grujičić.

Opština Skelani je ranije obuhvatala današnjih 6-7 mjesnih zajednica u jugoistočnom dijelu današnje opštine Srebrenica. Samostalna opština su bili tokom ratnih sukoba i nekoliko godina nakon završetka istih, a status im je ukinut odlukom Visokog predstavnika 1999. godine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *