Optimalan agro-rok za proljećnu sjetvu je od 10. aprila do polovine maja. Na semberskim oranicama traktori još ne bruje jer vremenski uslovi ne pogoduju početku radova.

Zemlja je hladna pa se ratari brinu da posijano neće nići, te bi morali vršiti presijavanje površina. I bez toga je ovogodišnja sjetva jedna od najskupljih, upozoravaju vrijedni poljoprivrednici.

Boško Radić jesenas je posijao 6o hektara pšenicom a ovog proljeća namjerava da 20 hektara zasije kukurzom i sojom.

“Sjetva kukuruza ove godine koštaće 2.864 marke po hektaru – čak za 814 maraka više u odnosu na prošlu godinu. Ako uzmete u obzir da je prošle godine 100 kg đubriva koštalo 40 KM a sada 230 KM, te litar goriva 1.60 KM, a sada košta tri, lako je izračunati da je sjetva skuplja za 200 odsto pa i više. Iako je sjetva skupa i neizvjesna zbog straha od daljeg divljanja cijena na tržištu i nedostatka hrane, neću smanjiti obradive površine a da li ću se pokajati, pokazaće vrijeme”, kaže za InfoBijeljina ugledni semberski poljoprivrednik.

Naglašava da je pomoć Vlade i Ministarstva poljoprivrede RS dragocjena svakom proizvođaču.

“Ove godine dobili smo regresirano gorivo na vrijeme. Ostvario sam pravo na 7.000 litara i ta pomoć mi je veoma dragocjena. Značajan je i podsticaj za kapitalne investicije. Podnio sam zahtjev za dva priključka koja će mi itekako olakšati rad”, kaže Radić.

On izražava nadu da će Ministarstvo do 15. maja ispuniti i obećanje o nabavci mineralnog đubriva po povoljnim cijenama i isplatiti regres od 400 KM po hektaru zasijane pšenice jer bi ta sredstva poljoprivrednicima stigla u pravi čas.

Vlada i resorno ministarstvo redovnim i dodatnim subvencijama pomažu poljoprivrednike.
Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić podsjeća da je za agrarni budžet u ovoj godini planirano 75 miliona maraka te da je iz Kompenzacionog fonda obezbjeđeno dodatnih 24 miliona maraka.

“U toku su aktivnosti i na obezbjeđivanju đubriva iz Turske, koja je odobrila izvoz trideset hiljada tona mineralnog đubriva u BiH, bez ikakvih carinskih obaveza, koje će biti povoljnije za najmanje pet odsto”, kaže Maletić za InfoBijeljina.

Na području Semberije registrovano je više od 6.000 poljoprivrednih gazdinstava. Obrađuje se oko 52.000 hektara oranica a najzastupljenije kulture su kukuruz i pšenica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *