Tužilaštvo BiH tereti Dževada Avdičevića i još tri osobe da su omogućili drugima da zlostavljaju i nanose teške povrede zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), te organizovali “prijeki sud” i javno strijeljanje dvojice vojnika.

Uz Avdičevića, koji je optužen u svojstvu komandanta Prve teočanske brigade “HM” Armije BiH, optužnica tereti i Muharema Efendića u svojstvu komandanta Četvrte operativne grupe Kalesija Drugog korpusa Armije BiH, Ahmeda Hadžajlića u svojstvu komandanta isturenog komandnog mjesta Teočak Drugog korpusa Armije BiH, te Izeta Ikanovića u svojstvu komandira voda Vojne policije pri Prvoj teočanskoj brigadi “HM” Armije BiH.

Prema optužnici Državnog tužilaštva, četvorica optuženih su, nezakonito i protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, onemogućili pripadnicima VRS-a status ratnih zarobljenika i evidentiranje u zvaničnim evidencijama, te počinili i omogućili drugima da ih zlostavljaju i nanose teške tjelesne i duševne ozljede.

“Da bi nakon toga, protivno Ženevskim konvencijama, organizirali ‘prijeki sud’, te javno strijeljanje i egzekuciju dvojice zarobljenika čije su posmrtne ostatke ukopali u prethodno iskopane grobnice, a nakon počinjenog zločina su skrivali tijelo jednog od ubijenih i onemogućili razmjenu posmrtnih ostataka”, navodi Tužilaštvo BiH.

Svi optuženi, osim Efendića koji zbog zdravstvenih razloga nije pristupio ročištu, izjasnili su se da nisu krivi za zločine koji im se stavljaju na teret.

Početak suđenja ranije je odgođen nakon što je Ifet Feraget, branilac prvooptuženog Dževada Avdičevića, zatražio izuzeće članice Sudskog vijeća Dalide Burzić, izražavajući sumnju u njenu nepristrasnost zbog postupaka koje je preduzela, kao tadašnja glavna kantonalna tužiteljica u Sarajevu, u slučaju stradanja Dženana Memića 2016. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *