Nedavno je u centru Srebrenici izvršena “racija” pasa lutalica koji su sprovedeni na drugo mjesto iz ovog podrinjskog gradića, prema riječima nadležnih u adekvatne azile za pse. Ova akcija podijelila je stanovnike Srebrenice po pitanju same akcije i “diranja” pasa lutalica. Među zagovornicima što brže reakcije bilo je nekoliko društvenih aktivista iz Srebrenice koji su tražili pravovremenu akciju kako ne bi došlo do tragedije i teških posljedica za neko od djece u ovom gradu.

Danas je Damir ef-Peštalić objavio kratki video zapis u kojem se vidi napad psa lutalice na dvije djevojčice iz Srebrenice koje su krenule u školu. U nastavku pogledajte video zapis i pročitajte komentar Damira ef-Peštalića:

 

Psi lutalice u Srebrenici opet napadaju
Jutros dok je moja Merjema sa svojom drugaricom krenula u školu bila je napadnuta od strane psa lutalice pored džamije kojeg hrani jedna od uposlenica Š. G. “Drina”
Jutros da nije bilo djecije domišljatosti da se sakrije u dvorište džamije ili da nije bilo dotične koja je zagalamila na cuku kojeg hrani sigurno bi ih ugrizao.
Na snimku se vidi kako napada, a prije neki dan napao je još jednog učenika koji krenuo u školu gdje posjedujem snimke sve.
Molim nadležne organe da adekvatno kazne sve one koji nezakonito hrane pse na javnom mjestu, a i da se pobrinu za ove opasne pse jer nam djeca ne mogu nesmetano i bez straha ići u školu i mekteb.
Neka djeca su nabavila i sprej i pištaljkelje koje tjeraju pse da bi mogli doći u školu da ih ne napadaju lutalice.
Zaista je nečuveno da su nam važniji životi ovih opasnih pasa od života naše djece.

Ljekari upozoravaju da dijete može dobiti dijabetes od stresa kojeg izazove blaži napad psa.

Isto tako psi mogu dijelovati umirujuće i ljekovito na djecu sa problemima i poteškoćama u razvoju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *