Halil Sofradžija prije 85 godina ulovio najveću mladicu svih vremena na rijeci Drini (FOTO)

Riba mladica zaštitni je simbol rijeke Drine u cijelom njenom toku. Mladica predstavlja najprestižniji trofej svakog istinskog ribolovca.

Najveća mladica ulovljena na Drini bila je ona koju je na Dragojević buku, još za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, u januaru 1938. godine, ulovio čuveni Halil Sofradžija. Halilova mladica bila je teška 58 kilograma. Mnogi tvrde da je to najveća mladica svih vremena ulovljena u tekućoj vodi.

Lokacija ulova najveće mladice svih vremena poznata kao Dragojević Buk, pominje se aktivno i posljednjih godina u javnosti, ali zbog najavljenog velikog projekta izgradnje hidrocentrale Buk-Bijela. Ukoliko dođe do realizacije izgradnje ove hidrocentrale i novog vještačkog jezera, lokacija najveće mladice svih vremena postat će samo dio prošlosti i priča o kapitalnim primjercima ribe koja se lovila na rijeci Drina u prošlosti.

Halil Sofradžija, čuveni ribolovac iz malog gradića Foče, postao je legenda među zaljubljenicima u ribolov širom svijeta. Njegova nevjerojatna priča o ulovu najveće mladice svih vremena zauvijek će ostati urezana u sjećanjima ljudi.

Halil Sofradžija prije 85 godina ulovio najveću mladicu svih vremena na rijeci Drini (FOTO)

Sofradžija je odrastao uz Drinu i njene pritoke kod Foče, što ga je od malih nogu naviklo na ribolov i otkrilo mu strast prema ovom zanatu. S vremenom je stekao nevjerojatno iskustvo i znanje o rijekama, ribama i tehnikama ribolova. Bio je poznat kao strpljiv ribolovac koji je uživao u svakom trenutku provedenom na vodi.

Prema pričama koje se prenose s koljena na koljeno u Podrinju, Halil je jednog dana nakon nekoliko sati provedenih na Drini, lokaciji Buk, kada je već pomislio da je ulovio sve što je moguće, osjetio je snažan trzaj na štapu. Njegovo srce je ubrzano kucalo dok je pokušavao zadržati kontrolu nad ribom koja je bila snažna i odlučna da se ne preda. Znao je da je to poseban trenutak, nešto što će promijeniti njegov život zauvijek.

Sofradžija je vješto koristio svoje znanje i iskustvo kako bi kontrolirao ribu i izbjegao pucanje ili spadanje. Očekivanje je raslo, a napetost u zraku bila je gotovo opipljiva. Konačno, nakon dugog i iscrpljujućeg nadmetanja, iz dubina je izronila mladica nevjerojatnih dimenzija.

Ovaj primjerak mladice bio je daleko veći od bilo koje druge koju je ikada vidio ili čuo da je ulovljena. Bio je to zaista legendarni trenutak. Mladica je izmjerena i njena dužina iznosila je vrtoglavih 1,5 metara, dok je težila 58 kilograma. Sofradžija je postao svjetski rekorder u ribolovu, a njegovo ime je postalo sinonim za hrabrost, strpljenje i vještinu.

Vijest o ovom nevjerojatnom ulovu proširila se brzinom munje i ostala zapisana do današnjih dana.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *