Grad Zvornik: Javni pozivi za Zvorničane na osnovu kojih će biti finansirano zapošljavanje, samozapošljavanje i stručno usavršavanje

Ukoliko nacrt Zakona o geološkim istraživanjima bude usvojen u NSRS, to će značiti da se izlazi u susret krupnom kapitalu i megakompanijama koje već imaju ili će imati interes za istraživanja i eksploataciju ruda na području Republike Srpske, piše BN.

Iako je Narodna skupština Republike Srpske na 7. redovnoj sjednici održanoj 22.12.2023. godine donijela zaključak da se Javna rasprava o nacrtu zakona o geološkim istraživanjima sprovede u roku od 60 dana, resorno ministarstvo je tek 16.01.2024. objavilo održavanje javnih rasprava, kao i rok do 01.02.2024.godine za dostavljanje komentara i sugestija na nacrt zakona.

Javne rasprave će biti održane u:

Gacku 19.1.2024. , petak u 12 časova, sala Skupštine opštine Gacko

Zvorniku 23.1.2024. , utorak u 11 časova, sala Skupštine grada Zvornik

Prijedoru 25.1.2024. , četvrtak u 13 časova, Velika sala u zgradi Administrativne službe grada

Banjaluci 29.1.2024. , ponedjeljak u 12 časova, konferencijska sala Administrativnog centra Vlade Republike Srpske

javna rasprava u Zvorniku o  nacrtu Zakona o geološkim istraživanjima

Pored toga što su javne rasprave kasno određene i predviđene samo na četiri lokacije, dodatni problem je i to što će novi nacrt zakona o geološkim istraživanjima, ako postane Zakon, isključiti lokalne zajednice iz odlučivanja, a odriješene ruke za odluke imaće Vlada RS, navodi BN.

Ni Geozavod nije uključen u izradu zakona

Kako smo nezvanično saznali, ni Republički zavod za geološka istraživanja nije bio uključen u donošenje ovog zakona, iako se direktno tiče njihove struke. Kako saznajemo, njihovi predstavnici će se pojaviti na javnoj raspravi u Zvorniku, 23. januara i dati svoje sugestije, odnosno ocijeniti šta su manjkavosti predloženog Nacrta Zakona o geološkim istraživanjima. Ujedno, oni su izrazili očekivanje da će javne rasprave biti masovne kako bi se na kraju donio zakon koji je u javnom interesu.

Poziv narodnim poslanicima da učestvuju u javnoj raspravi

Javna rasprava će biti prilika da se predstavnici lokalnih zajednica, čiji je interes najviše ugrožen, upoznaju sa novim Nacrtom zakona. Nakon medijskih istupa pojedinih čelnika lokalnih zajednica na istoku RS za očekivati je da se i oni pojave na javnoj raspravi i iznesu svoje primjedbe. Prilika je ovo i za narodne poslanike, ne samo sa regije Birča, već i Bijeljine i sarajevsko-romanijske regije da čuju od stručnih lica sve nedostatke postojećeg Nacrta zakona jer su oni ti koji će glasanjem u Narodnoj skupštini Republike Srpske odlučiti da li će zakon biti usvojen.

(Izvor: BN TV, Info Birač)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *