Pretučeni otac i sin iz Hrvatske na granici nakon što su krenuli zaobići kolonu, pogrešno su shvaćeni!?

Privrednici koji gravitiraju graničnom prelazu Karakaj, za 03.06.2024 godine su najavili potpunu blokadu magistralnih pravaca koji se protežu duž osovine Bijeljina-Zvornik-Bratunac. Privrednici su se obratili prestadvnicima Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Minsitarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine, Minsitarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine, direktoru UINO Bosne i Hercegovine, piše Logistika.ba.

Privrednici koji gravitiraju graničnom prelazu Karakaj, za 03.06.2024 godine su najavili potpunu blokadu magistralnih pravaca koji se protežu duž osovine Bijeljina-Zvornik-Bratunac. Privrednici su se obratili prestadvnicima Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Minsitarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine, Minsitarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine, direktoru UINO Bosne i Hercegovine .

UDRUŽENJE DRUMSKIH PREVOZNIKA REPUBLIKE SRPSKE SE OBRATILO SA DOPISOM MINISTARSTVU SAOBRAĆAJA I VEZA:

PREDSJEDNIK VLADE REPUBLIKE SRPSKE

Gospodin Prof.dr Višković Radovan

MINISTARSTVO SABRAĆAJA I VEZA

Gospodin Čubrilović Nedeljko

Poštovani predsjedniče Vlade i uvaženi ministre,

Na inicijativu odbora prevoznika zvorničke regije, u obavezi smo da Vam se obratimo sa zahtjevima koji su posljedica obustave saobraćaja za teretna vozila na graničnom prelazu Karakaj. .

Suočeni sa troškovima koje direktno opterećuju cijenu prevoza, privrednike sa ove regije, a koji su proizašli kao posljedica odluke, a u obavezi smo da Vam prenesemo zahtjeve prevoznika sa prostora Zvornika:

Prevoznici traže pomoć za otvaranje graničnog prelaza Karakaj za prelaz praznih teretnih vozila. Ističu osnovanu sumnju da je ograničenje od 5 tona, paušalno i da se ne temelji na ekspertizi.
Prevoznici traže pomoć da se granični prelaz Šepak otvori za prelaz teretnih vozila, a da se carinski terminal Karakaj stavi u funkciju za vozila koja prelaze na prelazu Šepak;
Da se robe koje gravitiraju južno od Zvornika, umjeravaju na Bratoljub;
Takođe, zahtjev je da se na graničnom prelazu Pavlovića most, dozvoli prelazak i roba azijskog porijekla.
Svjesni činjenica da pitanja nisu iz Vaše nadležnosti, molimo Vas za pomoć da organizujemo sastanke sa direktorom UINO BiH, ministrima iz Savjeta Ministara, čiji je to resor, jer privrednici koji trpe štetu su iz Republike Srpske.

Odbor je ostavio rok do 02.06.2024 godine za razgovore, u suprotnom, danas se podnosi zahtjev za proteste koje će organizovati 03.06.2024 godine sa potpunom i djelimičnom blokadama na širem prostoru od Bratunca do Bijeljine.

Vjerujem da ćemo organizovati sastanak i pronaći optimalni model rješenja sve informacije, slobodno nas kontaktirajte, putem kontakt telefonom 065 518 413. ili imejl [email protected].

S poštovanjem,

Banja Luka, 27.05.2023 godine

UDRUŽENJA DRUMSKIH PREVOZNIKA REPUBLIKE SRPSKE

Predsjednik Igor Beben

Prikupljene informacije govore da će prelaz KARAKAJ biti zatvoren do 2025 godine maj mjesec.
Prvi od zahtjeva je da se granični prelaz KARAKAJ učini prohodnim, model naizmjeničnog propuštanja ili model prolaza za prazna teretna vozila u oba smjera. Takođe, želimo da vidimo dokaz o statičkom opterećenju mosta, ko je uradio tu expertizu?
Drugi zahtjeva je da prerasporede carinske službenike na GP Šepak, a preusmjeravanje na GP Karakaj sa BiH strane.
Takođe da se Pavlovića Most učini prohodnim i za kinesku robu.
U uvodnom dijelu zahtjeva ćemo obavijestiti lokalnu vlast u Zvorniku, i Vladu Republike Srpske da podrže našu GRUPACIJU ZVORNIK , u tom dijelu ćemo navesti troškove koje trpimo usmeravanjem ka Ljubovija-Bratunac. Tokovi roba koji su usmereni ka Zvorniku su opterećeni troškovima, te vremenom putovanja.
Molim Vas, da svi koji imaju dodatne argumente za modele da ih napišu.
Organizacioni odbor
Grupacija prevoznika i špeditera Zvornik-Karakaj.

(Info Birač)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *