Dijelovima BiH prijete nepogode: Uskoro dolazi velika promjena vremena

Danas će lokalno biti jačih pljuskova sa grmljavinom i pojave nevremena uz led, veću količinu kiše za kratko vrijeme i jak vjetar. U Bosni i Hercegovini danas se očekuje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

U popodnevnim časovima očekuje se postepeni prestanak padavina na sjeverozapadu, dok će u ostalim krajevima biti prolazne kiše i pljuskova sa grmljavinom, a lokalno su moguće i nepogode uz obilnije padavine i pojavu grada.

Na jugu će tokom većeg dijela dana uglavnom biti sunčano vrijeme uz promjenljivu oblačnost i povremenu prolaznu kišu ili pljusak sa grmljavinom.

Vjetar će biti slab do umjeren, promjenljivih smjerova, a prilikom prolaska padavinske zone pojačan.

Minimalna temperatura vazduha od 11 do 17, dok će maksimalna temperatura biti od 19 do 27 stepeni.

Danas moguće nepogode
Danas će lokalno biti jačih pljuskova sa grmljavinom i pojave nevremena uz led, veću količinu kiše za kratko vrijeme i jak vjetar.

Šanse za to ima veći dio zemlje, izuzev zapada Krajine i juga Hercegovine gdje najmanja opasnost za neko nevrijeme.

Kasnije tokom dana porastom konvektivne energije lokalno će biti jačih pljuskova sa grmljavinom i pojave nevremena uz led, veće količine kiše za kratko vrijeme i jak vjetar. Šanse za to ima veći dio zemlje, izuzev zapada Krajine i juga Hercegovine gdje najmanja opasnost za neko nevrijeme, javlja BHmeteo.

Prognoza FHMZ-a za naredne dane

U petak u jutarnjim satima lokalni pljuskovi su mogući na području Hercegovine, centralne, istočne i sjeveroistočne Bosne. Zatim se očekuje postepeno smanjenje oblačnosti. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25, na jugu zemlje do 27 stepeni.

U subotu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana, postupni porast oblačnosti. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13, na jugu zemlje do 16, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 28 stepeni.

U nedjelju malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Tokom dana, ponegdje u Bosni moguć je i kratkotrajni pljusak. Jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 32 stepena.

Jedan od dva najveća praznika vjernika muslimana Kurban-Bajram biće ove nedjelje, a očekuje se toplo vrijeme sa povremenim naoblačenjem tokom predstojeće nedjelje. Poslije nedjelje slijedi nagli rast temperatura i do preko 35 stepeni celzijusa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *