Kada upitate dječaka ili djevojčicu uzrasta do 7 godina šta bi željeli biti kada odrastu – jedan od najčešćih odgovora je „kada porastem, želim da budem pilot“! Nažalost mnogima od njih kada odrastu biti pilot ostane tek neostvareni san.

Aeroklub Tuzla: Ostvari san budi pilot bar jedan dan

Aero klub Tuzla je sportska organizacija koja se bavi promocijom avijacije kroz procese školovanja i usavršavanja pilota. Sa obzirom da je proces školovanja za pilota kompleksan i obiman, odlučili smo da kroz školu letenja u Aero klubu Tuzla pokrenemo projekat kojim bi svim zainteresovanim približili kompletan proces.

Budi pilot bar jedan dan

Na sportskom aerodromu Jegin Lug kod Kalesije-Tuzle, Aero klub Tuzla započinje Projekat pod nazivom „Ostvari San! Budi pilot bar jedan Dan.“
Projekat će se provoditi vikendima tokom jula, augusta, septembra i oktobra, naravno kada meteorološke prilike dopuštaju letove po VFR pravilima.

Kroz projekat će naši instruktori svim zainteresovanim približiti proces školovanja za pilota, prolazeći kroz teoretski i praktični dio školovanja u jednom danu.

Projekat pod nazivom „Ostvari San! Budi pilot bar jedan Dan.“ namjenjen je svim osobama bez obzira na spol, starosti od minimalno 14 godina koji imaju želju da se upoznaju sa procesom školovanja za pilota, te da osjete ljepotu letenja i upravljanja u ulozi pilota.

Aeroklub Tuzla: Ostvari san budi pilot bar jedan dan

Projekat je osmišljen tako da na jednostavan i pristupačan način kroz jednodnevno druženje na aerodromu sa iskusnim instruktorima i pilotima prođu proces teoretskog i praktičnog upoznavanja sa školovanjem za pilota. Projekat sadrži 90 minuta teoretske nastave, od čega 60 minuta upoznavanja sa teorijom letenja, aerodinamikom i silama u letu, te 30 minuta upoznavanja sa konstukcijom zrakoplova, instrumentima i vježbama
koje će izvoditi u zraku.

Nakon teoretskog dijela slijedi praktičan let, gdje će polaznici pod nadzorom instruktora kroz niz vježbi u zraku moći samostalno da upravljaju zrakoplovom u letu. Nakon završetka leta, svaki polaznik će primiti Diplomu kojom se potvrđuje da je prošao kroz pokazni proces školovanja za pilota. Pored diplome svaki polaznik će dobiti i objektivnu procjenu instuktora letenja o psiho-motoričkim sposobnostima za nastavak školovanja za pilota aviona.

Projekat „Ostvari San! Budi pilot bar jedan Dan.“ je namjenjen i osobama koje imaju strah od letenja avionom, te je zbog našeg jedinstvenog pristupa procesu školovanja zagarantovano da će savladati strah i saznati zbog čega je njih strah bio neosnovan.

Aeroklub Tuzla: Ostvari san budi pilot bar jedan dan
Pogled koji se nudi ukoliko naučite letjeti

Zbog velike zainteresovanosti za projekat „Ostvari San! Budi pilot bar jedan Dan.“, a zbog ogranicenja kapaciteta na maksimalno 5 polaznika tokom letačkog dana (letimo samo u dane vikenda kada nam meteo uslovi dopustaju), potrebno je da se svi zainteresovani prijave na mail: [email protected] ili na mobilni telefon broj 063/704-466 kako bi rezervisali termin. Više detaljnih informacija o organizaciji letačkog dana možete pronaći u nastavku.

ORGANIZACIJA LETAČKOG DANA ZA PILOTE POLAZNIKE PROJEKTA

Za sve zainteresovane Aero klub Tuzla će organizovati prevoz klupskimbkombijem iz Tuzle do aerodroma u jutarnjim časovima sa povratkom do Tuzle nakonbzavršetka letačkih aktivnosti na aerodromu. Za polaznike koji dolaze svojim prevozom, bitno je da budu na aerodromu u tačno dogovoreno vrijeme, više informacija o lokaciji sportskog aerodroma Jegin Lug mozete pronaci u sekciji Aerodrom.

Po dolasku na sportski aerodrom Jegin Lug, kandidati se upoznaju sa Instruktorima, infrastrukturom aerodroma, te sa letjelicima koje sačinjavaju letačku flotu Aero kluba Tuzla. Upoznavaju se sa sigurnosnim procedurama i organizacijom letačkih operacija na aerodromu. Potom se u multimedijalnoj učionici organizuju sažeta teoretska predavanja u trajanju od 90 minuta koja imaju za cilj da se kandidati na jednostavan i pristupačan način upoznaju sa teorijom letenja koju odmah mogu primjeniti tokom praktičnog leta. Na ovaj način će kandidati obogatiti svoja znanja, te naći odgovore na mnoga pitanja koja su ih ranije zanimala, ali i naučiti puno toga što nisu imali prilike naučiti ranije.

Nakon teoretskog dijela u učionici, kandidati se upoznavaju sa letjelicom, konstukcijom i manevarskim površinama, instrumentima, te sa eksploatacijom letjelice i vježbama koje će se provoditi u zraku tokom praktičnog leta.

Nakon toga kandidat sjeda zajedno sa ovlaštenim instruktorom za komande letjelice, uzima „check listu“ zrakoplova i pokušava samostalno odraditi sve predviđene postupke pod nadzorom instruktora od startanja motora, rulanja po manevarskim površinama do polijetanja.

Aeroklub Tuzla: Ostvari san budi pilot bar jedan dan

Nakon polijetanja se formira školski aerodromski krug te po postizanju zadane visine od 300m (1000 ft) po propisanoj proceduri napušta se aerodrom Jegin Lug u smjeru grada Tuzle. Komunikacija sa aerodromskim kontrolnim tornjem putem radio-veze, kontrola letnih parametara, motornih parametara te rute, sve će izuzetno zaokupiti kandidata, da gotovo neće imati vremena pogledati na zemlju. Ipak, instruktor će preuzimajući upravljanje, osigurati vrijeme za panoramsko razgledanje, fotografiranje, „selfi“ i potpuno uživanje u letu.

Pola sata leta punog adrenalina, uzbuđenja, iznenađenja, jako brzo prođe, tako da će svaki kandidat saznati odgovor na pitanje zašto se piloti raduju svakom novom letu. Po završetku leta se vraćamo na aerodrom Jegin Lug, te po proceduri za slijetanje formiramo aerodromski školski krug, vršimo prilaz i prizemljenje, te parkiranje i proceduru zaustavljanja motora. Nakon završetka letačkih operacija slijedi druženje uz osvježenje, sumiranje utisaka i razmjena iskustava uz podjelu Diploma i fotografisanje, te organizovani povratak klupskim kombijem sa aerodroma u Tuzlu.

Aeroklub Tuzla: Ostvari san budi pilot bar jedan dan

Za sva dodatna pitanja i informacije stojimo vam na raspolaganju, možete nas posjetiti na aerodromu u dane vikenda ili nas kontaktirati putem e-maila: a[email protected] ili na telefone 035/238-502, 063/704-466.

NAPOMENE:

– Leti se zrakoplovom posebno prikladnim za početnike: SF-25C Falke; ograničenje je za osobe max 105kg i visine do 190cm.

– Zrakoplov je dvosjed i u njega idu isključivo polaznik i instruktor.

– U slučaju ružnog vremena rezervirani termin se otkazuje i dogovara novi.

– Ukoliko niste u mogućnosti doći na dogovoreni termin, potrebno ja da nas obavijestite najmanje 48h ranije kako bi vam rezervisali drugi termin.

– Dobna granica za pilote polaznike je od 14 godina starosti naviše.

– Ukoliko imate zdravstvenih smetnji koje mogu utjecati na letenje, potrebno je da o tome obavijestite instruktora prije leta.

– Obucite se onako kako ćete se osjećati najugodnije. Na let se ide u patikama ili cipelama. Naša preporuka je da nosite naočale za sunce i kapu za zaštitu od sunca.

(aeroklubtuzla.ba)