Anđelka i Branka odvele Zvornik u finale kulinarskog šoua “Luk ili med”

Nakon odličnih nastupa u emisijama kulinarskog šoua “Luk ili med” Alternativne televizije, večeras su u polufinalu nastupile Anđelka i Branka. Dvije vrijedne Zvorničanke ove sezone u emisiji “Luk ili med” nastupaju ispred Turističke organizacije Zvornik. Nakon večerašnje emisije i jako teškog zadatka koji su uspješno savladale, Zvornik se našao u finalu ovog kulinarskog šoua.

Anđelka i Branka odvele Zvornik u finale kulinarskog šoua "Luk ili med"
Priprema jela u polufinalnoj emisiji

Uspjeh je veći ako se uzme u obzir da se čak 14 gradova iz svih djelova RS-a prijavilo za nadmetanje u ovoj sezoni kroz pripremanje kulinarskih specijaliteta. Većina prijavljenih takmičara su profesionalni kuhari ili dolaze iz branše ugostiteljstva. Za razliku od većine prijavljenih u ovoj emisiji, mlade Anđelka i Branka iz Zvornika nemaju puno veze sa kulinarstvom i ugostiteljstvom. Zvorničke mlade djevojke vole pripremati hranu u istoj uživati i dijeliti je sa svojim bližnjim.

U prvoj polufinalnoj emisiji koja je emitirana u nedjelju 20.januara, Anđelka Stanković i Branka Dukić su ostvarile direktan plasman u finale. Pripremala se trpeza za goste od pet različitih jela. Takmičari iz Višegrada i Zvornika su imali težak zadatak da u polufinalnom okršaju da sve zadano pripreme za 90 minuta.
Prvo se pripremala meza ili hladna plata, potom čorba/supa ili potaž, zatim toplo predjelo, nakon čega je pripremano glavno jelo i poslastica za kraj.

Anđelka i Branka odvele Zvornik u finale kulinarskog šoua "Luk ili med"
Anđelka i Branka sa dvije pite

Pravi izazov je bilo uzeti sve potrebne namirnice za svih pet jela za manje od pet minuta. Kao i u svim emisijama ranije i ovaj put je do izražaja došla kreativnost mladih Zvorničanki. U izjednačenoj borbi u pripremi ukusnih jela, kreativnost je na kraju i prevagnula. Tako su ovaj put Zvorničanke pobjedile tim iz Višegrad ukupnim rezultatom 2:1.

Žiri, a i publika mogla su uživati u lepršavo posloženoj mezi od strane tima Zvornik. Zanimljivo je izgledao potaž od bundeve, a posebno oduševljenje su izazvale tople projice ispunjene suhomesnatim proizvodima.

Anđelka i Branka odvele Zvornik u finale kulinarskog šoua "Luk ili med"
Potaž od bundeve

Glavno jelo je bilo spoj nekoliko recepata objedinjeno zajedničkim saftom. Sve nabrojano Anđelka i Branka su zasladile slatkim mafinima punjeni suhim šljivama, orasima uz čarobni preliv sa čokoladnim pahuljicama.

(Zvornicki.ba)

Pročitaj i ovo...
Loading...