Baba Anujka, nekada poznatija kao “Banatska veštica”, unesrećila je i usmrtila na desetine ljudi zahvaljujući svojoj vodici, koja je sadržala najopasnije otrove, kao što su arsen, tatula, živa i mišomor.
Foto: RTV / youtube-Baba Anujka
 Prema rečima svedoka, trovačica je bila visokointeligentna, zbog čega su bile potrebne decenije kako bi se otkrila njena zlodela. Bila je moćna vračara i mnogi iz Banata, ali i šire obraćali su joj se za pomoć, da bi nešto kasnije mnogi od njih umrli u najvećim mukama.

Anujka je bila poznata kao neko ko je, navodno, mogao da reši ljubavne probleme, leči bolesti, spasava muškarce od odlaska u vojsku, ali i da po narudžbini ubije. Kako kažu seljani, ukoliko bi neko poželeo da ukloni svog naprijatelja, obratio bi se upravo baba Anujki, koja bi im davala otrovnu vodicu.

Koliki je bila stručnjak i poznavalac otrova najbolje dokazuje to što je na osnovu količine opasne supstance mogla tačno da utvrdi kada će žrtva umreti.

Foto: RTV / youtube

Mnogi naivni seljaci dolazili su kod nje kako bi im pomogla u rešavanju zdravstvenih problema, a kasnije bi umirali u najvećim mukama.
Koliko je bila moćna govori i podatak da je imala svoje učenice, ali i sledbenike, koji su išli po drugim mestima, obigravali oko nesrećnih porodica i nudili im pomoć Baba Anujke i njenu čudotvornu vodicu. Te iste porodice su, umesto rešenja problema, doživljavale tragedije.

Vladimirovac je više od pedeset godina strepeo od nje, zbog čega su joj mnogi ukazivali veliko poštovanje i klonili je se, samo da im ne bi naudila. Sumnjalo se da ima natprirodne moći, a suština njene aktivnosti se zapravo zasnivala na varanju i trovanju ljudi, što je dugo bilo teško dokazati zbog njene mudrosti i lukavstva.
– Kada bi klijent došao kod nje, zahtevala bi da joj donese belu i crnu kokošku, pepeo i razno bilje. U misterioznoj tišini ubacivala bi sastojke u vodu i šaputala neke nerazumljive reči. Krajnji rezultat bi bila vodica – pričali su svedoci.

Foto: RTV / youtube
Đavolju vodicu, kako su je zvali, naplaćivala je debelo, a njeni zločini dugo nisu mogli da se dokažu, jer su rođaci i osobe koje su naručivale tečnost često kasnije odbijali obdukcije i svedočenja, tvrdeći da ništa ne znaju.

Na taj način su se zavađeni članovi porodica u borbama oko nasledstva rešavali svojih “neprijatelja”, a zatim su odbijali obdukciju i prikrivali Anujkina dela.

Međutim, Baba Anujka je uhapšena nakon što je svojim napitkom otrovala imućnog seljanina, zbog čega je pokrenuta ozbiljna istraga, koja je pokazala da je Anujka bila sve samo ne obična vračara.

Utvrđeno je da su žrtve imale ogromne količine arsena u organizmu, što je bio dovoljan dokaz da Anujka bude izvedena pred pančevački sud i osuđena na 15 godina zatvora. Njene sledbenice bile su streljane.

Daleke 1927. godine količina otrova namenjena bogatom udovcu Gaji Prokinu iz Ilandže nije bila dovoljno jaka. Pošto je svoje bogatstvo prepisao sinovima, manji deo svog imetka obećao je i sestriću, koji će mu pripasti tek nakon Gajine smrti. Međutim, sestrić nije mogao da čeka ujakovu smrt, pa su na slučaju radile Anujka i njena najbliža saradnica i učenica Ljubinka Milankov. Ona je po Anujkinom receptu napravila otrov za klijenta, ali ne dovoljno jak. Nesrećni muškarac se obratio lekaru i tek posle nekoliko dana preminuo, nakon čega je istragom i obdukcijom utvrđeno da je otrovan. Ostale žrtve su ekshumirane, a zatim je Milankova uhapšena, nakon čega je ispričala šta su Anujka i ona činile.

Poznata u svetu

Banatska veštica udajom je dobila prezime Di Pištonja. Bila je banatska Rumunka iz bogate porodice, a živela je 104 godine.

Četrdesetih godina 20. veka, navodno, bila je oslobođena od strane nemačke vojske, nakon čega se vratila u Vladimirovac, gde je preminula u dubokoj starosti.

Koliko je Baba Anujka bila poznata govori i podatak da je poznati autor Šimon A. Đarmati objavio knjigu o njoj.

(Blic.rs)