Studija objavljena na stranici Cell, a čiji su autori Kristin R. Vitale, Aleksandra C. Benke i Monia A.R. Udel, pokazala je da mačke imaju razvijene društveno-kognitivne sposobnosti te da mačka može doživjeti svog vlasnika kao roditelja i kreirati osjećaj povezanosti.

20200207082016480405

Mačke su društvena bića

Većina mačaka ima društvene potrebe. Mogu se sprijateljiti s drugim životinjama i sarađivati s njima, a mogu i osjetiti gubitak.

Mačke će se pokušati družiti s ljudima i stvarati vezu s njima. Zapravo, neki stručnjaci kažu da mačke misle da smo i mi mačke. Veće od njih, ali ipak mačke.

Mačka se veže za svog vlasnika

Vaša mačka traži bliskost s vama. Ona pokušava biti uključena u ono što radite i kreirati osjećaj povezanosti. Jednom kada se ostvari ta veza, ona postaje stabilna. Ovakvo ponašanje prema vlasniku prisutno je i kada je odrasla, što znači da vas vidi kao nekog ko se primarno brine o njoj.

20200207091956_582638

Mačka može osjećati stres ako nije s vama

Prema testu koji je proveden u studiji, ako se nalazite u sobi sa svojom mačkom i ostavite je samo dvije minute, ona će početi osjećati nesigurnost i pokazivati znakove stresa. Kada se ovako osjećaju, mačke imaju potrebu otrčati i negdje se sakriti. Nivo stresa smanjiće se kada se vratite i budete ponovno s njom, navodi Bright Side.

Uz vas se osjeća sigurno

Mačke imaju sposobnost razlikovati s kojim su ljudima sigurne, a s kojima ne. Prema studiji, visok postotak mačaka osjeća trenutnu sigurnost kada su u blizini svojih vlasnika. Većina mačaka bira svoje vlasnike kao prvi izvor sigurnosti, baš kao što su djeci njihovi roditelji.

Mački je zaista stalo do vas

Iako možda ne izgleda tako na prvi pogled, vaša se mačka zaista brine za vas. Postoje različiti načini na koje ona pokazuje svoju ljubav, kada prede, trepće prema vama, gura vas glavom, pokazuje svoj stomak ili vas liže kako bi vas uljepšala. Ona će tražiti vašu pažnju. Kada mačka njeguje svog vlasnika, ponavlja isto ponašanje kao s majkom, osjeća se jako opušteno i želi vam pokazati da vam vjeruje.
(Index.hr)