Čuvena kosa varcarka spada među najpoznatije kose za travu. Kovačka radnja koja se i danas nalazi u Mrkonjić Gradu utemeljena je davno, a čuvena kosa varcarka utemeljena je u nekadašnjem Varcar Vakufu (danas Mrkonjić Grad)  još daleke 1569.godine, prema riječima njenog vlasnica Zonić Ahme.

Čuvena kosa varcarka stiže i na Snagovo kod Zvornika (FOTO)
Kovač Ahmo Zonić i Nerzudin Hajdarević sa kupljenom varcarkom

Znamenitu kosu kupio je Nerzudin Hajdarević iz Snagova, predsjednik udruženja Prosvjetitelj. U nastavku prenosimo iskustvo Nerzudina prilikom kupovine čuvene Varcarke.

U ovom gradu djeluje, vjerovatno najstarije kovačko-zanatska radnja u nasoj Domovini. Kovač Ahmo Zonić je jedini majstor koji kuje znamenite kose varcarake u Mrkonjić Gradu. Ova kosa je ( kazuje mi Ahmo), utemeljena jos davne 1569. godine.

Čuvena kosa "varcarka" stiže i na Snagovo kod Zvornika (FOTO)
Kovač Ahmo Zonić

Nerzudin je saznao i neke tajne zašto je varcarka toliko znamenita:

Proces kovanja varcarki uključuje ručnu obradu na nakovnju. Faze obrade čelika, a kojeg Ahmo specijalno uvozi iz Austrije, ne mjenjaju se stoljećima, tako je za kaljenje kose, kao najprecizniju fazu , i dalje potreban kal koji, uz vosak i ulje, sadrži salo medvjeda i jazavca te jođ neke sastojke koji su Ahmina poslovna tajana, objasnjava mi Ahmo i uspje da me ubjedi da kupim jednu ovu kosu, kosište i belegiju…..koja nije nimalo jeftina..

Čuvena kosa "varcarka" stiže i na Snagovo kod Zvornika (FOTO)
Garancija

Nerzudin će biti možda i prvi na području Zvornika koji ima u svom vlasništvu varcarku.

(Zvornicki.ba)