Friday, June 5#OSTANIKUĆI I © ZVORNIČKI.BA

Danas protesti zbog “potkivanja” ispred zgrade VSTV-a u Sarajevu


Prati novosti i na fejsbuku!

Protesti nisu najavljeni, ali policijske agencije BiH će osiguravati događaj na kojem će se okupiti građani nezadovoljni aktuelnom situacijom u pravosuđu. Građani su posebno ogorčeni zbog posljednje afere navodnog podmićivanja, a u čiji kontekst se dovodi predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Jedan od prominentnijih učesnika protesta bit će ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je prije četiri dana pozvao na masovno okupljanje građana ispred zgrade Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u Sarajevu, ali tvrdi kako nije organizator.

Protesti će početi simbolično u 5 minuta do 12 sati, a prisustvo su potvrdili i članovi grupa koje traže pravdu za Davida Dragičevića i Dženana Memića, dvojice mladića čije porodice i brojni građani tvrde da su ubijeni i da ubice krije bh. pravosuđe.Također, Delegacija Evropske unije u BiH, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH i OSCE uputili su u utorak pismo Milanu Tegeltiji i ostalim članovima te pravosudne institucije.

“U posljednje vrijeme, nažalost, uočavamo određene zabrinjavajuće pojave koje negativno utječu na provođenje tih reformi, a vezane su za oblasti podnošenja imovinskih kartona, ocjenjivanje rada te postupak imenovanja sudija i tužilaca”, navodi se između ostalog u pismu.

Afera je nastala nakon što je portal Žurnal objavio priču o korupciji Milana Tegeletije koji je istu demantovao navodeci da nikada nije upoznao Nermina Aleševića koji je dao novac kako bi mu se sluačj “pogurao.
Nakon demanta od strane Tegeltije, portal Žurnal je objavio videozapis na kojem se Tegeltija vidi u društvu Aleševića kojem kasnije predstavljeni kum Tegeltije za “potkivanje” uzima 2000KM.
Pročitajte više na linku
https://zurnal.info/novost/22111/ti-ces-meni-sve-dostaviti-pa-cu-ja-vidjeti-sa-dalidom

Podijelite nas :

loading...