Danas 8. juna u naselju Divič kod Zvornika, konačni smiraj naći će pet žrtava ubijenih u 1992. godine kada su ih zločinci ubili sa još stotinu njihovih sugrađana iz Diviča. U tim proljetnim danima mještani Diviča su se predali srpskim vlastima u Zvorniku, predali prvo svo naoružanje koje su posjedovali uključujućii i ono lovačko. Nedugo nakon predaje naoružanja, počinje golgota naroda iz Diviča. Najgori i najmonstruozniji zločini u Zvorniku preživjeli su tih dana upravo mještani Diviča. Njih su na nekoliko lokacija na području Zvornika u Čelopeku, Karakaju, hotel Vidikovac… zlostavljali i mučili pripadnici srpskih vojnih formacija. Zabilježeni su zločini nabijanja na kolac, ubistva sina jedinca pred očima oca, i mnogi drugi danas normalnom čovjeku nezamislivi zločini.

Divič: Danas kolektivna dženaza ubijenim Divičanima 1992.godine

Danas će pet ubijenih napokon naći svoj mir u svom mjestu. Godinama se tragalo za njihovim posmrtnim ostacima, a isti su pronađeni u grobnicama širom Zvornika. Konačna identifikacija završena je prije nekoliko dana.

Preživjeli članovi njihovih porodica izrazilu se želju da se ukopaju upravo na Diviču, mjestu njihovog rođenja.

Portal Podrinjemedia u nastavku donosi Vam imena i prezimena žrtava koje će sutra biti ukopane:

  • Kapidžić (Husein) Senad (1964 – 1992)
  • Pašić (Jusuf) Mehmed (1941 – 1992)
  • Džihić (Sulejman) Mirsad (1960 – 1992)
  • Efendić (Hašim) Adnan (1966 – 1992)
  • Vilić (Haso) Mujo (1959 – 1992)

Ovom prilikom obavještavamo javnost da će se dženaza obaviti danas, subota 8. juna 2019. godine, u mjestu Divič, a početak je sa podne namazom. Nakon podne namaza biće dženaza, a zatim Kelime-i tevhid.

Vrijedni Divičani su od jutarnjih časova svi mobilisani kako bi se od svojih sugrađana oprostili na jedan dostojanstven način kako i zaslužuje žrtva nevinih ljudi.

Divič: Danas kolektivna dženaza ubijenim Divičanima 1992.godine
Mezarje Divič u 9 časova

/podrinjemedia.ba