Dobar prinos kukuruza na području Križevića kod Zvornika (FOTO+VIDEO)

Iako je ova poljoprivredna sezona bila dosta teška, zadovoljno ruke trljaju poljoprivrednici iz Križevića kod Zvornika nakon berbe kukuruza. Više od 30 tona kukuruza ubrano je sa površine od 60 dunuma na poljoprivrednom gazdinstvu Halilović u Križevićima kod Zvornika. Iako je ova godina bila nepovoljna za veliki broj poljoprivrednika, Halilovići u Križevićima nisu imali takvih problema.

Dobar prinos kukuruza na području Križevića kod Zvornika (FOTO+VIDEO)
Halilovići su uspješno priveli kraju berbu kukuruza na svojim posjedima koje su zasijali u Križevićima i okolnim mjestima.

Sejad Halilović sa jednom turom ubranog kukuruza
Sejad Halilović sa jednom turom ubranog kukuruza

Prema procjeni Sejada Halilovića domaćina poljoprivrednog gazdinstva, ove sezone je ubrano 30 tonana površini od oko 60 dunuma koje su bile zasijane ovom poljoprivrednom kulturom. To je sasvim dovoljno za potrebe našeg poljoprivrednog gazdinstva i predstojeća zima koliko duga bila neće biti “gladna”.

Sejad je kao i ranijih sezona koje su uglavnom uspješne za ovo poljoprivredno gazdinstvo zahvalan prije svega Bogu na hljebu kako on kaže, a koji mu je podario iz zemlje, a onda i svojim ukućanima koji sami uspjevaju stići obraditi svu zemlju i pobrinuti se o savremenoj farmi krava muzara.

Halilovići u savremenom stajskom objektu trenutno drže više od dvadeset muznih grla. Laktofriz koji koriste za vlastite potrebe je na raspolaganju i svim manjim proizvođačima mlijeka iz Križevića ukoliko žele svoje proizvod prodavati mljekarama.

Meni i mojoj porodici koja održava ovo gazdinstvo nikada nije problem proizvesti dovoljno hrane, više nam je problem dovoljna količina vode za stoku, ali i to nekako rješavamo.


Jedan od Halilovića, pripadnik je policije, a najmlađi višestruki prvak u borilačkim vještinama. Ženski dio porodice Halilović, pored kućnih obaveza i suhih petica u školi, često je i na njivi, posebno u vremenima zasijavanja i berbe plodova koje uzgaja ova vrijedna porodica.

(Zvornicki.ba)

Pročitaj i ovo...
Loading...