Priča o tajnim prolazima sa Kule iznad Zvornika do Malog Zvornika prenosi se s koljena na koljeno u Zvorniku. Prema detaljima ovih priča, jedan od mnogobrojnih vladara Zvornika naredio je kopanje tunela koji prolazi ispod Drine. Na ovaj način se vojska brzo prbacivala i iznenada nalazila ispred neprijatelja na drugoj strani Drine. Ovim tajnim prolazima je svaki napad neprijatelja drugom strane Drine bio brzo i efikasno osujećen. Priča dalje tvdi da su za tajni prolaz ispod Drine znali samo rijetki i da se tajna prenosila sa vladara na vladara Zvornika, a kasnije u doba Osmanlija sa kapetana na kapetana. Vremenom se prolaz ispod Drine produžio ispod zidina grada sve do vrha tvrđave Kula Garada iznad Zvornika. Ovaj metod odbrane Zvorniku je donio epitet neosvojivog grada. Prema legenedi koja kruži, tajni prolaz i tajna o dolasku do istog prekinuta je veliki poplavama početkom dvadesetog stoljeća. Tadašnje poplave uništile su postojeće korito, a Drina je nakon toga prestala biti plovna rijeka.

Faćo i Kaćo s Kule slučajno otkrili tajni prolaz tunelom od Kula Grada ispod Drine do Malog Zvornika

Poznati stanovnici Kule Faćo i Kaćo danas su okupili novinare kako bi im prezentovali ovo revolucionarno otkriće. Tačno u podne su novinare doveli u unutrašnjosti zidina tvrđave, nedaleko od izvora koji je zatrpan smećem. Nakon što su drvenim štapom udarili više puta po dijelu zidine, otvorila su se vrata. Faćo je prije ulaska u prolaz rekao da će sa ogledalom koje drži u ruci dati signale s druge obale Drine za manje od deset minuta. Nakon što je Faćo nestao u tamnom prolazi, a svjetlo njegovog telefona prestalo da se vidi, prešli smo na drugu stranu tvrđave i s nestrpljenjem očekivali signale s druge strane obale Drine. Nakon osam minuta Faćo i Kaćo su počeli slati svjetlosne signale jedan drugom. Svi novinari su bili zatečeni ovim nevjerovatnim prizorom. Odmah smo kontaktirali Turističku organizaciju koji su nam rekli da su zatečeni informacijama.

Faćo i Kaćo s Kule slučajno otkrili tajni prolaz tunelom od Kula Grada ispod Drine do Malog Zvornika
Faćo je sam ušao u tamni prolaz

Faćo i Kaćo s Kule ne postoje, a još su manje otkrili ovaj tajni prolaz. Tajni prolaz kojem su posvećeni redovi ovog teksta je idalje tajna, a još prije plod maštanja Zvorničana kroz vijekove. Ali priča, kao priča je odličan turistički potencijal koji se može dobro iskoristit. Nama je ova priča poslužila za prvoaprilsku šalu, nadam se da vam je simpatična kao i nama kada su nam je prije nekoliko godina prodale kolege s drugog medija.

Faćo i Kaćo s Kule slučajno otkrili tajni prolaz tunelom od Kula Grada ispod Drine do Malog Zvornika
Misterizoni izvor vode koji se nalazi u unutrašnjosti zidina

Nažalost Zvornik i njegovi stanovnici ne ulažu dovoljno truda da sačuvaju svoje postojeće historijske/istorijske/povijesne i kulturne spomenike. Zvornik je još uvijek otvoreni muzej ispunjen detaljima iz prošlosti, a kako neće biti kada je Zvornik međa istoka i zapada.

(Zvornicki.ba)