Policije Slovenije, Hrvatske i pripadnici Europola, ove sedmice su uhapsili 11 osoba pod sumnjom da su organizovali nelegalno klađenje i nameštanje fudbalskih utakmica.

FUDBALSKA BANDA Hrvati i Slovenci uhapšeni zbog nameštanja mečeva u Srbiji, Makedoniji i Češkoj
FOTO: Arhiv

Ova međunarodna mreža organizovanog kriminala je Europolu postala zanimljiva u aprilu 2017, kada je i došlo do prvih saznanja o njenom postojanju, a sve je oknočano zajedničkom akcijom tokom koje je pored 11 privedenih lica zaplenjeno i 35 računara, 32 mobilna telefona, 19.650 pravih evra, ali i 38.500 falsifikovanih, kao i dva automobila.

Akcija je istovremeno sprovedena u Sloveniji i Hrvatskoj, i tokom nje je na slovenačkoj teritoriji pretreseno 11 stambenih objekata i 13 vozila, a po dve kuće i automobila pretreseni su u Hrvatskoj.
Prema saopštenju Europola, ova organizovana grupa je pravila internet sajtove kojima je prikrivala svoja finansijska ulaganja u klađenje na evropske fudbalske mečeve, za koje je unapred znala rezultat ili je sama i organizovala nameštenje konačnog ishoda.

Novac je isključivo ulagan u azijske kladionice, a da bi prikrivali tragove svojih pozamašnih zarada, kriminalci su “zarađeni” novac potom slali u of-šor kompanije, gde je teško ući u trag vlasnicima računa. Kako im je to “sklanjanje novca” dobro išlo – združili su se i sa nekim ozbiljnim kriminalcima, čiji su novac od prodaje droge takođe iznosili u “poreski raj”, odakle bi se potom “legalno koristio za nova ulaganja”.
Iako detalji nisu poznati, rečenica da se “osumnjičeni terete za pokušaj nameštanja rezultata fudbalskih utakmicu Srbiji, Makedoniji i Češkoj”, izaziva posebnu pažnju ovdašnjim ljubiteljima sporta.

Međutim, ni Serđo D’Osri, specijalista Europolovog projekta za sportsku korupciju, ni Darko Majhenič, direktor slovenačkog Nacionalnog biroa za istrage, nisu otkrivali o kojim se utakmicama radi, već samo pomenute detalje o akciji.

(blicpsort)