Predstavnici PU Zvornik održali su pres konferecniju na koji su iznijeli rezultate rada za proteklu godinu. Prema prezentovanim podacima može se zaključiti da je sigurnosna situacija na području Policijske uprave Zvornik zaovoljavajuća.

Godišnji izvještaj Policijske uprave Zvornik - Sigurnosno stanje zadovoljavajuće
Press PU Zvornik

U 2017.godini dogodilo se jedno ubistvo koje je rješeno. Osam lica je smrtno stradalo u saobraćajnim nesrećama na području PU Zvornik, od osam smrtno stradalih lica četvoro je pješaka. Prema sprovedenim istragama od četvoro pješaka koji su smrtno stradali troje je bilo u alkoholisanom stanju. Desilo se nekoliko krađa automobila i skoro sva su riješena osim jednog automobila koje je ukradeno na području Vlasenice i nije pronađeno. Nažalost u 2017.godini dogodilo se i 20 samoubistava.

Više od milion maraka šteta je prouzrokovana kriminalnim radnjama krađa, razbojništva i tome slično. Oko 28 miliona maraka je šteta prouzrokovana privrednim kriminalom. Većina podataka pokazuje da se broj kriminalnih djela u svim segmentima smanjio, a broj povećanih razrješnih kriminalnih radnji posljedica je formiranja Centra javne bezbjednosti Zvornik koji je danas organizovan kao Policjska uprava. Broj smrtno stradalih u saobraćaju je uveliko umanjen u odnosu na 2016.godinu kada je stradalo 14 lica. Rezultat ovog smanjenja je u većoj kontroli saobraćaja i broju izrečenih kazni iz oblasti saobraćaja koje iznose skoro 22000 što je više za 6 hiljada u odnosu na 2016.godinu.

Goran Abazović, načelnik PU Zvornik istakao je, nakon niza sprovedenih preventivnih i represivnih mjera, u prvi plan smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama, te povećanje broja riješenih slučajeva u oblasti privrednog kriminaliteta za 65 odsto, te u za čak 120 odsto o oblastima privozodnje i prometa opojnih droga.

– Zahvaljujući dobroj saradnji sa linijskim upravama u MUP Republike Srpske i našim akcijama postignuti su bolji rezultati nego prethodne godine. PU Zvornik je prošle godine uspješno izvršila niz zadataka na obezbejeđnju javnih skupova, kao što su godišnjica stradanje Srba u Podrinju, Marš mira i komemorativni skup i kolektivna Dženaza Srebrenica 2017., protesti radnika Alumine te zaštitu ličnosti. Prošle godine nismo imali napada na povratnike, a novogodišnji i božićni praznici su protekli bez incidenata – rekao je Abazović.

Načelnki sektora policije Vladan Vasilić ocijenio je stanje javnog reda i mira u 2017. zadovoljavajućim.

– Prošle godine ukupno je prijavljeno 483 slučaja narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom su evidnetirana 652 prekršaja, što je manje za 29 prekršaja u odnosu na 2016. godinu. Od 652 prekršaja javnog reda i mira njih 208 se odnosi na tuču i fizički napad. Istovremeno, postupajući po prijavama za narušavanje javnog reda i mira policijski službenici su nadležnim sudovima podnijeli 93 zahtjeva nadležnim sudovima za pokretanje prekršajnog postupka i izdali 474 prekršajnog naloga ili deset više nego prošle godine – rekao je Vasilić.
On je dodao da je oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano 554 saobraćajne nezgode što je za jedan odsto više nego prošle godine.

– Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda njih 178 sa stradalim ili povrijđenim osobama. Od toga broja u osam slučajeva su osobe smrtno stradale, 51 je zadobilo tešeke tjelesne povrede, a 119 lakše. Od osam poginulih lica njih četvoro su bili pješaci, a kod tri smrtno stradala pješaka pronađeno je preko 3 promila alkohola u krvi.

Nakon provedenog niza kacija u oblasti bezbjednosti saobraćja na području PU Zvornik kontrolisano je 34.659 vozila i evidentirano 23.002 prekršaja, te izdata 21.842 prekšajna naloga što je za 41 odsto više nego 2016. godine . Iz saobraćaja je isključeno 618 vozila, što je više za 39 odsto više nego prošle godine. Istovremeno isključeno je i 1.328 vozača, od kojih je 1.077 vozilo pod dejstvom alkohola – zaključio je Vasilić.

Načelnik Sektora krim policije PU Zvornik Mladen Savić podnio je izveštaj iz oblasti kriminaliteta na području koje operativno pokriva Policijska uprava Zvornik.

– Ukupno su evidentirana 893 krivična djela što je za 7 % više u odnosu na prošlu godinu. Od ovog broja 769 krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, 58 iz oblasti privrednog kriminaliteta, 26 krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, 33 djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja i 7 ostalih krivičnih djela. Zbog izvršenja ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvima podnijeto je 826 izvješata protiv 788 lica među kojima je bilo 42 maloljetnika. Zabrinjavajuće je svakako da je skoro polovina maloljetnih delikvenata bilo mlađe od 16 godina.
Rasvjetljeno je jedno djelo teškog ubistva, a evidentirana su i dva ubistva u pokušaju, te 20 samoubistava. Otkriveno je 80 slučajeva zloupotrebe opojnih droga što je znatno više nego 2016. godine kada su otkrivena svega 23 ovakva djela.

Oduzeto je 0,26 grama heroina, 10.237 grama marihuane, 2 grama hašiša, 14,9 grama amfimetamina i 5 stabljika kanabisa. Iz oblasti privrednog kriminala otkriveno je 58 djela što je za 35 % više nego prošle godine.

Zbog izvršenja krivčnih djela u privrednom kriminalu podnijeta su 53 izvještaja protiv 59 lica, a materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi 28.779.000 KM, dok je protivpravna imovinska korist stečena ovim djelima iznosi 28.829.000 KM.