Google razvio konzolu “Stadia”, obećava podršku igara u 8K rezoluciji

Google je predstavio novu platformu, konzolu za digitalne igre pod nazivom Stadia koja će pokretati igre kvalitetnije od tradicionalnih konzola.

Google razvio konzolu "Stadia", obećava podršku igara u 8K rezoluciji

 

 
Nakon lansiranja igra će raditi na računarima, laptopima, televizorima i telefonima, kaže Googleov menadžer Phil Harrison.

Uz novu igru, Google je također predstavio i svoj kontroler na događaju u San Franciscu.

Na ovom kontroleru ugrađeno je dugme za snimanje i dijeljenje igara direktno na YouTube. Iz Googlea kažu kako će se Stadia kontroler povezivati direktno na internet, komunicirajući s Googleovim serverima nezavisno od drugih hardvera.

Također je najavljeno kako će igra naziva Doom Eternal biti jedna od prvih dostupnih igara na Googleovoj platformi.

Stadia će se zvanično naći na tržištu Amerike, Velike Britanije, Kanade i Evrope ove godine, ali iz Googlea nisu precizirali kada tačno.

Google je eksperimentisao sa streamingom igara prošle godine Project Streamom, kada je tehnološki div napravio Ubisoftovu igru Assassin’s Creed: Odyssey koja je korisnicima dostupna putem web preglednika Google Chrome.

Google obećava kako će njegova nova gaming platforma omogućiti igre u 4K rezoluciji i sa 60 frameova, a moguće je kako će ponuditi i 8K igre sa 120 frameova u budućnosti.

Današnje najnaprednije konzole Xbox One X i Play Station 4 Pro mogu podržati 4K igre sa 60 frameova, ali broj ovih igara je limitiran.

(Klix.ba)

Pročitaj i ovo...
Loading...