Građani Sapne i Teočaka skoro 15 sati nisu imali struju zbog malo grmljavine i pljuska

0
S obzirom da se na području općine Sapna u posljednje vrijeme bilježi nagli porast broja novozraženih lica korona virusom, Općina Sapna izdala je saopćenje za javnost koje vam prenosimo u cjelosti: “Prema podacima dobijenim od Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Sapna i Komunalnog i sanitarnog inspektora Općine Sapna , ukupan broj lica pozitivnih na koronavirus sa prebivalištem/boravištem na području naše općine je 33. U periodu od 16.juna 2020.godine do danas zabilježen je nagli porast broja novozaraženih lica te je u ovom periodu zaraženo 30 lica, a 106 stavljeno je pod zdravstveni nadzor. Porast broja novozaraženih je uglavnom u direktnoj vezi sa organizovanim okupljanjima građana na kojima nisu poštovane propisane mjere i preporuke. Četiri lica sa područja općine Sapna koja su bila pozitivna na koronavirus su preminula. S ciljem sprečavanja širenja koronavirusa još jednom apelujemo na građane i poslovne subjekte da sepridržavaju svih mjera i preporuka propisanih od strane nadležnih organa. Kako bi zaštitili svoje zdravlje, ali i zdravlje drugih lica, molimo građane i poslovne subjekte da nose zaštitnu opremu, drže propisanu fizičku distancu, vrše propisanu dezinfekciju, smanje kretanje i izbjegavaju okupljanja većeg broja ljudi. Svjesni smo težine situacije i posljedica koje su nastale kao rezultat pandemije uzrokovane koronavirusom kao i dužine trajanja neizvjesnosti, ali uz poštivanje propisanih mjera i pridržavanje uputa stručnjaka sačuvaćemo naše, ali i zdravlje naših najbližih i brže ćemo prevazići ovu tešku situaciju, ” navedeno je u saopćenju koje potpisao načelnik Općine Sapna Zudin Mahmtović.
Sapna

Građani Sapne i Teočaka skoro 15 sati nisu imali struju zbog malo grmljavine, pljuska i vjetra u noći 19.juna. Ovog puta razlog je grmljavina i pljusak, koji su napravili probleme na dalekovodu koji preko Dubrava i Kalesije napaja električnom energijom pomenute općine.

Građani Sapne i Teočaka skoro 15 sati nisu imali struju zbog malo grmljavine i pljuska
Sapna

Konkretno, došlo je do proboja silikonskog izolatora na željezno-rešetkastom stubu na lokalciji Mramorovi.
Međutim, to nije ništa novo za Sapnjake i Teočane, koji se još uvijek sjećaju “mračnog” ulaska u 2018. godinu. Podsjećamo, tada su povodom čestih prekida u snabdijevanju električnom energijom, a što je kulminiralo u noći 31.decembra 2017.godine, održane vanredne sjednice Općinskih vijeća Sapna i Teočak.

Rukovodstvo Elektrodistribucije Tuzla tada je obećalo da će učiniti sve da prekidi u snabdijevanju strujom budu što manji. Tada je istaknuto da je problem nepostojanje rezervnog sistema napajanja glavne trafostanice Sapna, koje ni do današnjeg dana nije riješeno.

Svjedoci smo da svoje obećanje nisu ispunili, jer samo u ovoj sedmici nije bilo dana, a da nije dolazilo do nestanka struje u Sapni.

Zbog svega navedenog najviše trpe građani.

Nije pojmljivo da u 21. vijeku zbog isključenja struje nemaju pune baterije na mobitelu, da moraju strahovati za hranu u frižiderima i zamrzivačima, a veći dio građana uz električnu energiju nema ni vodu. Kako se radi o rubnim općinama, čija privreda nije razvijena, pitanje je ko će od investitora doći da investira u općine u kojima se ne može garantovati ni struja 24 sata bez prekida.

Građani su očajni. Pitaju se da li se ovakvo nešto može dogoditi u bilo kojoj drugoj općini. Pozivaju na kolektivni bojkot plaćanja usluga Elektrodistribucije, koja je još jednom pokazala nemar i potvrdila da im je do Sapne i Teočaka stalo kao do “lanjskog snijega”.

(RTV Glas Drine)

VIŠE SA WEBA

loading...

VIŠE SA WEBA

loading...