Friday, June 5#OSTANIKUĆI I © ZVORNIČKI.BA

Gradonačelnik Stevanović i ministar Trivić razgovarali o srednjem obrazovanju u Zvorniku


Prati novosti i na fejsbuku!

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić razgovarali su danas u Zvorniku o upisnoj politici u srednje škole i mogućnosti podizanja praktične nastave za učenike proizvodnih zanimanja na viši nivo.

Gradonačelnik Stevanović i ministar Trivić razgovarali o srednjem obrazovanju u Zvorniku

Stevanović i Trivić su razgovarali i o potrebama rekonstrukcije područnih školskih objekata, te o mogućnosti osnivanja srednje muzičke škole u Zvorniku.

Trivić je istakla da se u srednjoškolski sistem želi uvesti dualno obrazovanje što nije ništa drugo nego spajanje teorije i prakse, a što je nekada i postojalo.

– Kako se povećava broj privrednih subjekata javlja se potreba za kvalifikovanim radnicima koji će po završetku srednjeg stručnog i tehničkog obrazovanja biti osposobljeni da odmah dobiju posao i rade. Naravno, posao koji će da obavljaju i za koji su se školovali, trebalo bi, a to obećavaju iz Unije poslodavaca Republike Srpske, da bude bolje plaćen – rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da će ovo Ministarstvo do kraja januara dobiti tačne informacije iz svih lokalnih zajednica koje su potrebe privrede za određenim zanimanjima kako bi pripremili upisnu politiku koja će biti u skladu sa potrebama tržišta rada.

– Model po kojem bi se eventualni radilo, a koga prihvataju i poslodavci jeste da su oni spremni da izdvajaju sredstva za plaćenu učeničku praksu tokom školovanja kako bi nakon toga bio obezbijeđen stručni kadar za proizvodnju. Ne radi se samo o zanatima iz nekog ranijeg perioda, to su zanimanja koja zahtijevaju nove tehnologije i nove potrebe – istakla je Trivić.

Govoreći o inicijativi za osnivanje srednje muzičke škole u Zvorniku, Trivić je rekla da bi to bio jedan prirodan slijed nastavka školovanja učenika, s obzirom da sada u našem gradu postoji osnovna muzička škola.

– Mislim da ćemo u tom smislu u ovoj godini imati samo analizu o tome šta je potrebno. Takođe, radićemo i na prikupljanju podataka o potrebama za investicijama u školske objekte jer želimo da za naše đake obezbijedimo kvalitetne uslove, a Vlada Republike Srpske obezbijedila je Program javnih investicija upravo za te namjene. Naš fokus će biti područne škole jer i djeci u ruralnim područjima treba obezbijediti jednake uslove za pohađanje nastave kao u centralnim školama koje su uglavnom u dobrom stanju – napomenula je Trivić.

Gradonačelnik Stevanović je istakao zadovoljstvo današnjim sastankom sa ministrom Trivić,.

– U predstojećem periodu sagledaćemo kakve nedostatke i u kojim područnim školama, au cilju njihove rekonstrukcije. Kada je riječ o mogućnosti formiranja srednje muzičke škole u našem gradu mi ćemo pripremiti inicijativu prema našem Ministarstvu i obrazložiti šta imamo i šta nam još treba, kao i zbog čega očekujemo pozitivan odgovor. Takođe, mi smo spremni da učestvujemo, možda zajedno sa Ministarstvom, da se u Tehničkom školskom centru maksimalno opreme kabineti za praktičnu nastavu kako bi učenici mogli nakon početnih koraka stečenih u školskim kabinetima da nastavak prakse obavljaju u kompanijama koje posluju na našim prostorima – rekao je gradonačelnik koji je dodao da u Srednjoškolskom centru „Petar Kočić“ već imamo opremljen kabinet na vrhunskom nivou za školovanje konobara i kuvara.

On je naglasio da Gradska uprava Zvornik sve ove godine vodi računa o svim nivoima obrazovanja u Zvorniku.

– Mislim da je to naša ministrica prepoznala i očekujemo jednu sjajnu saradnju i u vrijeme njenog mandata, a samim tim što je odmah nakon formiranja Vlade ona već danas na terenu vidimo da tu ima želje da u Zvorniku zajedno unapređujemo obrazovanje – zaključio je Stevanović.

(Grad Zvornik)

Podijelite nas :

loading...