Friday, June 5#OSTANIKUĆI I © ZVORNIČKI.BA

Gradska uprava traži vlasnike starih objekata u centru Zvornika, neke stare kuće je morala porušiti jer ugrožavaju sigurnost


Prati novosti i na fejsbuku!

Trošni objekti u gradskoj zoni Zvornika, te glavnoj ulici, veliki su problem za građane Zvornike, ali i za Gradsku upravu, kako zbog bezbjednosti tako i zbog narušavanja izgleda samog centra grada.

Gradska uprava traži vlasnike starih objekata u centru Zvornika, neke stare kuće je morala porušiti jer ugrožavaju sigurnost

Dio ovih objekata je u posljednjih nekoliko godina uređen, ali je problem sa objektima gdje se ne može doprijeti do vlasnika ili ima više suvlasnika.

Kako su nam saopštili u Gradskoj upravi, da bi se ova situacija riješila prije nekoliko godina je donesena odluka kojom se reguliše status ovih objekata, koja je u saglasnosti sa Zakonom o uređenju prostora i građenju.

– Najveći problem je što ne možemo da dođemo do pravih vlasnika ili suvlasnika ovih objekata, uglavnom kuća, jer nemamo njihove adrese. Nakon donošenja ove odluke mi smo, u saradnji s komunalnom policijom, evidentirali sve ove objekte i kontaktirali vlasnike do kojih smo uspjeli da dođemo. Dio njih je uredio objekte, ne samo fasade, već uradio i rekonstrukciju objekata koji su sada u izuzetnom stanju – rekao je Boško Kojić, načelnik Odjeljenja za urbanizam.

On je dodao da je za ostale objekte, za koje nisu mogli da utvrde stvarne vlasnike, kako zakon previđa, određen pravni zastupnik te vještak građevinske struke koji odlučuje šta će biti urađeno s objektom.

– Tamo gdje se može uraditi rekonstrukcija to se i predlaže kao mjera, ali mi trenutno ne možemo finansijski da sve te poslove uradimo. Stoga, ovo je i apel onima do kojih nismo uspjeli doći, a vlasnici su pojedinih trošnih objekta u Zvorniku da sami završe radove na uređenju ili rekonstrukciji svojih kuća. Ako to bude radila Gradska uprava, ti troškovi će im naknadno biti mnogo veći – ističe Kojić.

Po njegovim riječima, jedan objekat u ulici Srpskih junaka je zbog dotrajalosti urušen i potpuno uklonjen.

– U cilju bezbjednosti građana ili prolaznika mi smo u tom slučaju morali ukloniti objekat – navodi Kojić.

Dodaje da su za jedan objekat u centru grada naložili uređenje ili će i on biti srušen.

– To je objekat preko puta zgrade pošte, gdje imamo tri suvlasnika. Do dvojice suvlasnika smo došli, oni su vlasnici poslovnih prostora u prizemlju, ali za trećeg vlasnika nemamo adresu. Oni su u obavezi da objekat urede, jer se na njemu urušava fasada i u trošnom je stanju. Inače ćemo morati da ga mi uklonimo zbog bezbjednosnih razloga – naveo je Kojić.

Istog mišljenja su i građani Zvornika. Oni kažu da se poslije rekonstrukcije ulica mora nešto uraditi sa ovim objektima kako bi grad imao ljepši izgled.

– Nije samo izgled u pitanju. Tu je i pitanje bezbjednosti. Ovakvih objekata u gradu ima nekoliko te su svi potencijalna opasnost za prolaznike – rekao nam je penzioner Dušan Koković.

Andraševa vila

Pored manjih kuća koje su trošnom stanju, u naselju Fetija, iznad glavne ulice i gradskog spomenika, je i Andraševa vila, nekada prepoznatljiv objekat u gradu.

I ovdje je problem vlasništva. Prije ratnih dešavanja objektom su raspolagala tri vlasnika, a danas više suvlasnika.

(Izvor: srpskainfo.com, infobirac.net)

Podijelite nas :

loading...