Hapšenje osam lica zbog sumnje da su prodali doniranu poljoprivrednu opremu

Policijski službenici Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo danas su pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli s realizacijom zajedničke operativne akcije kodnog naziva “Farmer” te uhapsili osam osoba.

Hapšenje osam lica zbog sumnje da su prodali doniranu poljoprivrednu opremu
FOTO: Ilustracija

Akcija je provedena na području Federacije Bosne i Hercegovine, a u vezi s krivičnim djelom “Udruživanje radi činjenja krivičnog djela” te u vezi s krivičnim djelima “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” i “Prevara”. Prema nezvaničnim informacijama uskoro bi se nastavak ove akcije, ili nastavak, mogao sprovesti na teritoriji RS-a

U okviru navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na devet lokacija na području Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog Kantona i Kantona 10 – Livno, te je lišeno slobode osam osoba inicijala I.M. (1965.), A.T. (1967.), M.N. (1961.), H.S. (1962.), E.S. (1959.), R.O. (1969.), V.J. (1971.), R.DŽ. (1964.), dok se jedna osoba nalazi izvan Bosne i Hercegovine.

Navedene osobe se sumnjiče da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije ispred Vlade FBiH i drugih njima bliskih lica, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije koju je Bosni i Hercegovini donirala Kina. Oprema je vrijedna više od milion maraka, a bila je namjenjena za korisnike iz FBiH, pogođene poplavama, na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima, a koji su traženi Naredbom Suda.

Osobe lišene slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predate uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici Kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog Kantona i Kantona 10 -Livno.

(Nezavisne)

Pročitaj i ovo...
Loading...