Historijski roman Udovičke zemlje Fajke Kadrića prikazuje Zvornik, Kušlat i Podrinje u vremenu posljednjih vitezova i dolaska Osmanlija na ove prostore

Roman pod nazivom Udovičke zemlje opis je magičnog Podrinja i srednjovijekovnih gradova Kušlat, Perin, Zvornik, ali i hrabrih vitezova ovog kraja. Veliki broj likova u romanu predvodi posljednji vitez plemićke porodice Oprašić, on kao i drugi likovi jednostavno napisano i opisano, svakog čitaoca drži “zalijepljenim” za knjigu jer likovi naprosto plijene svojim izgledom, a simpatije osvajaju hrabrošću i karakterom.

Historijski roman Udovičke zemlje Fajke Kadrića prikazuje Zvornik, Kušlat i Podrinje u vremenu posljednjih vitezova i dolaska Osmanlija na ove prostore

Pisac ovog romana, podrinjac Fajko Kadrić sa adresom stanovanja u Kalesiji potrudio se da nam detaljno predstavi posljednjeg viteza iz plemićke porodice Oprašića koji su vladali Kušlatom i Zvornikom u vremenskom periodu radnje romana. Kroz roman upoznat ćemo i Hamza Dedu Orlovića začetnika uticajnog Hamzevijskog reda, nezaobilazna je  prokleta Jerina i njeni potomci, a tu su i posljednji kraljevi Bosne, Stjepan Tomaš Kotromanić i njegov sin Stjepan Tomašević uz sultana “Fatiha”, veliki rat koji traje i nikako da prestane, roman se čita u jednom dahu.Historijski roman Udovičke zemlje Fajke Kadrića prikazuje Zvornik, Kušlat i Podrinje u vremenu posljednjih vitezova i dolaska Osmanlija na ove prostore

Odličnim opisima Birča, Drine, Podrinja, puteva i gradova, pisac Kadrić nam omogućava da prošetamo nekadašnjim drumovima ovog kraja uz uhode, trgovce, hajduke i vitezove, ali i da osjetimo neizvjesnost koja se još tada nadvila  nad ovim krajem i kao da još uvijek traje.

“Samo rat je stanje mira u Bosni” jedna je od rečenica koje tako kratko, ali slikovito opisuju historijsku karakteristiku Podrinja i obala Drine. Uskoro će usljediti i prva promocija ovog romana i to 20.februara u Kalesiji. Do promocije, zainteresovani ovaj roman mogu pronaći i kupiti u knjižarama Planjaxa, a Zvorniku najbliža knjižara se nalazi u Tuzli, tržnom centru “Omega-Tuzlanka”. O svom prvom romanu, pisac Fajko Kadrić je rekao:

Pisanje ovog romana trajalo je dvije godine, a istraživajući događaje od 1440. do 1476. godine, Kadrić je na objektivan način i inspirisan historijom Bosne i Hercegovine pretočio sve činjenice u jedan zanimljiv roman.
-“Po sadržaju je historijski roman, radnja romana počinje od 1440 godine i ja sam to vrijeme uzeo kao vrijeme najburnije vrijeme bosanske historije i pomalo sam osjećao izazov zbog stalnih svojatanja bosanske historije da dobro istražim vrijeme od kada počinje to otimanje”, kazao je za medije Kadrić.

Historijski roman Udovičke zemlje Fajke Kadrića prikazuje Zvornik, Kušlat i Podrinje u vremenu posljednjih vitezova i dolaska Osmanlija na ove prostore

Književnik Fajko ističe da roman ima trideset likova od kojih je samo pet fikcija, dok su svi ostali stvarni likovi. Kadrić ističe da nije želio priču graditi na mitu, zbog čega je proučavao događaje te izabrao ličnosti koje su stvarno živjele u tom vremenu.

Kada je u pitanju promocija romana u Zvorniku, za sada Kadrić nije nagovijestio gdje i kada bi se mogla održati prva promocija, ali se nada da će čitaoci biti zadovoljni sa njegovim novim djelom.

Dosta toga opisanog u ovom romanu može se vidjeti i danas jer roman obuhvata i postratni period između Kraljevine Bosne i Osmanskog carstva. U romanu Udovičke zemlje područje Podrinja, kao i u svakom ratu prije ali i kasnije, našlo se prvo na udaru. Uvidjet ćemo da je tako bilo i u vremenu rata Kraljevine Bosne i Osmanske carevine. Rat koji je trajao skoro stotinu godinu rezultirao je prekidom neovisnosti Bosne i nestankom srednjovijekovne kraljevine.

(Zvornicki.ba)