Identifikovani Mahmut Miralemović i Idriz Dautović ubijeni 1992.godine na području Zvornika

U Komemorativnom centru u Tuzli, prethodnog dana su identifikovane tri civilne žrtve rata od kojih su dvije ubijene na području Zvornika. Ubijeni Zvorničani su Idriz Dautović iz Drinjače i Mahmut Miralemović rođen 1930.godine iz Križevića kod Zvornika.

Identifikovani Mahmut Miralemović i Idriz Dautović ubijeni 1992.godine na području Zvornika

loading...

Iz Instituta za nestale osobe BiH naveli su da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ekshumirane iz masovne grobnice Ramin grob u Zvorniku dok su posmrtni ostaci jedne osobe preuzeti od susjedne Republike Hrvatske.

Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a ovog petka 31.januara su i zvanično taj identitet potvrdili članovi njihovih porodica.

Članovi porodice su identifikovali i Mahmuta (Redže) Miralemovića, rođenog 1930. godine u mjestu Križevci. I on je nestao u maju 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su također ekshumirani iz masovne grobnice Ramin grob u Zvorniku.

loading...

Ubijeni Mahmut Miralemović iz Križevića kod Zvornik u vrijeme zarobljavanja bio je u 62. godini života, zarobljen je u mjestu Orahovac prilikom pokušaja odlaska u grad Zvornik. Prema riječima članova njegove porodice Mahmut je imao dozvolu o kretanju izdatu od srpskih vlasi u Zvorniku tada. Kobnog dana pokušao je svog zeta Hasana odvesti do Malog Zvornika kako bi se Hasan vratio na posao u Beograd i od tada se vode kao nestali. Hasan je pronađen u istoj masovnoj grobnici nazvanoj Ramin Grob, ali je za razliku od Mahmuta odmah identifikovan zbog dokumentacije koja se nalazila u odjeći ubijene žrtve. Prema riječima sinova i unuka Mahmuta Miralemovića, mnoge priče su ispričane o tome šta se događalo sa ubijenim od dana nestanka do dana likvidacije.

Jedan od preživjelih logoraša iz mjesta Divič bio je sa Mahmutom u oformljenom logoru koji su 1992.godine nalazio u Karakaju, prema tadašnjem svjedočenju pred unukom Mahmuta Miralemovića, zajedno su nekoliko sedmica prebijani i tučeni od raznoraznih vojnika u srpskim uniformama sa raznoraznim nazivima vojnih i paravojnih formacija. Mučenja i prebijanja koja su preživljavali nezamisliva su normalnom ljudskom umu. Mahmut Miralemović ubijen je u 62.godini života pucanjem u prsa iz neposredne blizine, saopšteno je iz forenzičkog nalaza članovima porodice Miralemović.

Prema riječima potomaka porodice Miralemović ubijeni Mahmut bio je nadaleko poznat poljoprivredni proizvođač u Zvorniku sa rekordnim prinosima suhe šljive, trgovac sitnom i krupnom stokom te jedan od najistaknutijih lovaca u Zvorniku, što upućuje da je nadaleko i svima bio poznat na području opštine Zvornika. Boli činjenica da niko nije spasio Mahmuta iako je proveo najmanje mjesec dana u zarobljeništvu, a možda i više, prije nego je likvidiran od ruku zločinaca, boli činjenica da bi Mahmut iako je imao 62 godine života u obrnutoj situaciji i svoj život dao da se pošteni i ugledni domaćini spase kako kažu sinovi ubijenog Mahmuta.

Pored svog bola kroz koji se prolazi, članovi porodice kažu da su zadovoljni jer će napokon znati gdje je ukopan i da je Mahmut napokon nakon 28 godina našao smiraj za svoje kosti.

Takođe je zvanično identifikovan Idriz (Mehe) Dautović, rođen 1963. godine kod Zvornika. On je nestao u maju 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 1998. godine iz masovne grobnice Ramin grob, opština Zvornik.

Identifikovan je i Emir (Alije) Ćemanović, rođen 1964. godine u Derventi. On je nestao u julu 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2016. godine u Osijeku gdje je bio ukopan kao NN osoba.

Ubrzo nakon ekshumacije utvrđeno je da se radi o državljaninu naše zemlje te je njegovo tijelo preuzeto od susjedne Hrvatske, saopšteno je iz Komemorativnog centra Zvornik.

(Zvornicki.ba)

Podijelite nas :

loading...