20171230180504_458387

TOKIO – Zaposleni u japanskoj internet firmi GMO Grupa naći će se od početka iduće godine u malobrojnom društvu radnika u svijetu koji će dio plate primati u – bitkoinu.

Ova japanska kompanija je ponudila svojim radnicima, kojih ima više od 4.000, mogućnost da dio zarade dobijaju u toj najvrijednijoj kriptovaluti, prenosi BBC.

Kritičari kažu da je to marketinški štos, najavljen u vrijeme nikad većeg globalnog interesovanja za finansijske tehnologije, koji sa sobom nosi i rizik zbog volatilnosti ove valute koja je prošle nedjelje dramatično pala, ali se od tada oporavila za više od 50 odsto.

Šta će ova promjena u isplati primanja zaista značiti za poslodavca i zaposlenog?

Plate u bitkoinu se obično isplaćuju u skladu sa vrijednošću digitalne valute u dogovorenom datumu i vremenu.
Jednostavna računica pokazuje da ako je cijena bitkoina 10.000 dolara, a zaposleni je odlučio da dio plate u iznosu od 1.000 dolara prima u digitalnoj valuti, on će dobiti 0,1 bitkoin.

Zaposleni koji izaberu da odmah prodaju digitalnu valutu, primiće u gotovini isto onoliko koliko bi im taj dio plate iznosio u nacionalnoj valuti (pod uslovom da su prodaju dogovorili unaprijed).

Oni koji se odluče da čuvaju kriptovalutu bilo jedan dan, nedjelju ili godinu, mogu da prođu dobro ili loše, jer tih 1.000 dolara mogu posle izvjesnog vremena da vrijede 5.000 dolara – ili ništa.

Zato neki tvrde da isplata zarada u bitkoinu u stvari podstiče ljude da se kockaju.

“Ako zaposleni prima platu u bitkoinu, to je kao da prima lutrijski loz. Oni samo učestvuju u igri”, rekao je Masimo Masa, profesor finansija na poslovnoj školi INSEAD.

Radnici treba da znaju da “nema garancije da će cena digitalne valute rasti jer ona nema nikakvu unutrašnju vrijednost, nema nikakvo ”pokriće””, naveo je on, dodajući da takve šeme nikada ne smiju da budu obavezne.

Mada nije dobro generalizovati stvari, izgleda da je neizbježno, kako se ova industrija razvija, da će morati da je prate i poreski propisi.

Gdje god da rade u svijetu, zaposleni će biti podložni plaćanju poreza na dohodak po osnovu zarade u bitkoinima, koja se obračunava prema vrijednosti koju valuta ima u trenutku isplate plate.

To znači, baš kao i u slučaju opcija za akcionare, da će zaposleni možda morati da plati porez na kapitalnu dobit ako je vrednost bitkoina porasla, a u kom procentu to zavisi od poreskih instanci, piše BBC.