Juniori FK Drina u razigravanju za ulazak u Premijer ligu ispali od ekipe Slavije

Juniori fudbalskog kluba Drina propustili su priliku da izbore ulazak u Premijer ligu BiH i naredne sezone uzmu učešće u najelitnijem omladinskom fudbalskom takmičenju.

Juniori FK Drina u razigravanju za ulazak u Premijer ligu ispali od ekipe Slavije
Bivši juniori FK Drina Zvornik, budući prvotimci

Veliki je broj razloga i teško se mogu pobrojati u jednom tekstu zašto juniori Drine dožive ispadanje od prosječne ekipe Slavije. Ali u Zvorniku nakon podbačaja svih kolektivnih sportskih ekipa u njihovim takmičenjima teško se moglo očekivati od juniora da osvjetlaju obraz, na kraju oni o sportu najviše i prvo uče od prvotimaca. Možda neki kažu da je uspjeh igrati završnicu, ali Zvornik zaslužuje puno više od toga i po svim parametrima bi trebao igrati završnicu na nivou države BiH u svim sportovima(kolektivinim).

Mladi zvornički fudbaleri bili su jesenji prvaci sa svega jednim porazom i jednim remijem na kraju polusezone. U nastavku sezone su u stilu prvog tima bili tim koji je ostvario tako mali broj bodova da bi se borio za opstanak da je slično bilo u prvom dijelu.

Zanimljivo je da nikada niko od klupskih čelnika prije početka, a i u toku prvenstva zvorničke juniore nije posjetio na jednoj utakmici, vodio na gostovanje. Mnogo toga je sramotnog oko odnosa prema juniorima i ovoj još jednoj generaciji koja je izašla iz fudbalske akademije Drine.

Najžalosnije je što su i ti klinci potpali pod utiacj sveopšte bezvoljnosti, pa su radije posjećivali žurke nego treninge (često se dešavalo da dođu na stadion, a njihov trener ne dođe i niko od kolega ga ne zamjeni i nikom ništa tako 6 mjeseci skoro). Pored toga juniori tvrde da u toku priprema nisu vidjeli glavni teren, a najvažniji meč u juniorskoj ligi protiv Gradine, odigrali su u Karakaju gdje nikad prije toga nisu ni trening obavili.

I umjesto da se dodatno motivišu junioru su sve manje trenirali i postojali lagan plijen za timove koji dolaze iz mjesta koja nemaju stanovnika koliko ozbiljnija mjesna zajednica u Zvorniku. Ko ih je pratio cijelu sezonu samo se nadao čudu i prolazu do Premijer lige.

Iz svega navedenog nećemo prenijet izvještaj utakmice jer onaj ko voli fudbal i Drinu juče je bio među 500 prisutnih na tribinama i bodrio momke za razliku od onih koji su im trebali obezbjediti uslove. A juniori Drine su izgubili trku za Premijer ligu još na otvaranju proljetnog dijela šampionata i visokog poraza od konkurenta Gradine. Poslije sramotno visokog poraza i poniženja koja su doživjeli tog dana nestalo je magije i svega onog što je krasilo ovaj tim u prvom dijelu sezone.

Zanimljivo je i to da je premija za ulazak u najelitnije takmičenja juniorskog fudbala 35 hiljada KM. Koliko je Drina pokazala neinteresa za ovim novcem možda ukazuje na to da su dodatni novci već pronađeni i spremni da se ubrizgaju u novčane tokove Kluba kako bi se krenulo u lov na Premijer ligu.

Uskoro će i Skupština FK Drina Zvornik na kojoj se možda i sazna ko je za šta (ne)odgovoran u protekloj sezoni za koju je trebalo pilula. Na početku sezone trebalo je pilula za smirenje od straha kako će “djeca” odigrati sezonu, pa je okus tih pilula na kraju bio i sladak. U nastavku sezone pilule za smirenje od uzbuženja i trke za Premijer ligu, ove pilule su imale mnogo gorak ukus. Hoće li još jedna Skupština FK Drina biti s ukusom ili bez ukusa, možda se sazna ubrzo.

Svi ozbiljniji radnici teško mogu praviti vrhunske rezultate sa sredstvima koja dobijaju od Budžeta lokalnog parlamenta. Bez Alumine, zeohema i drugih većih privrednih subjekata u sportu teško će se dočekati bolji dani.

Možda bi pobrojani i dali da se češe traži, a možda i ne bi. Ali ubjeđen sam da bi svi dali poslije jednog masovnijeg protesta sportista ispred njihovih ulaznih vrata iz kojih tako teško višak sredstava dolazi do zvorničkih sportskih i kulturnih  institucija i korisnih društvenih organizacija.

Nameće se zaključak da potencija koju imamo u ovom gradu zataji kada najviše treba.

Tekst napisao Ilijaz Miralemović, urednik portala Zvornicki.ba

(Zvornicki.ba)

Podijelite nas :