Konjanici iz Podrinja i ove godine idu put Ajvatovice

Ajvatovica je dovište u Europi. Nalazi se u blizini Prusca. Dovište je dobilo ime po Ajvaz-dedi, osobi koja je u Prusac došla nakon turskog osvajanja Bosne. Ajvaz-dedo je bio učena osoba, koja je neumorno radila na prosvjećivanju naroda i unaprijeđenju kraja u koji je došao.

Konjanici iz Podrinja i ove godine idu put Ajvatovice

Prusac je prije dolaska Ajvaz-dede imao problem sa vodoopskrbom. Legenda kaže da je Ajvaz-dedo nedaleko od Prusca našao snažno vrelo, ali prema mjestu zakrčeno stijenom dugom 74 metra i visokom oko 30 metara. Stijena je ometala provođenje vodovoda, pa se Ajvaz-dedo 40 dana uzastopno rano molio Bogu neka razbije stijenu. Četrdesetog jutro učeći, nakon namaza, Ajvaz-dedo je zaspao i usnio da su se dva bijela ovna sudarila i razbila stijenu. Prenuvši se iz sna, ugledao je stijenu koja je pukla iz koje je izbila voda. Duž nastalog koridora kroz stijenu, nakon toga su položene drvene cijevi kroz koje je potekla voda u Prusac. U znak Božje blagodati ljudi su počeli pohoditi mjesto gdje se dogodilo raspuknuće stijene.

Ne zna se pouzdano kada je prvo pohođenje Ajvatovici održano. Zanimljivo je da pohod Ajvatovici svoje periodično vremensko određenje nalazi u tradiciji zemlje Bosne, budući da se početak ne vezuje ni za muslimanski, kalendar po hidžri, niti za jedan od dva muslimanska blagdana, bajrama, nego obilježavanje Dana Ajvatovice pada u svaki sedmi ponedjeljak po Jurjevu.

Hadžija Mustafa Muminović iz Konjević Polja jedan je od najstarijih konjanika koji ide put Prusac kod Donjeg Vakufa, “Dana Ajvatovice”.

Konjanici iz Podrinja i ove godine idu put Ajvatovice
Prošle godine naši konjanici krenuli su iz Srebrenice, prošli kraj Memorijalnog centra, naših šehida, sišli u Konjević Polje, i uputili se na mjesto odakle svi konjanici kreću prema Ajvatovici.Tako je planirano ako Bog da i ove godine.Prošlogodišnju organizaciju dolaska vjernika iz Bratunca, Srebrenice, Zvornika i Milića u Prusac pomogle su islamske zajednice u Zvorniku i Bratuncu.
POGLEDAJTE VIDEO OD PROŠLE GODINE,ISPRAĆAJ PODRINJACA NA AJVATOVICU:

https://www.facebook.com/mzkonjevicpolje/videos/1650945815027906/
Ove godine glavni organizator za odlazak na Ajvatovicu je hadžija Bećir Alić iz Konjević Polja, naravno svačija pomoć je dobro došla, kako finansiska, tako i drugi vid pomoći.Puno para treba za sami odlazak na ovo svečano mjesto, mora se obezbijediti prijevoz za konje, boravak tamo i sve ostalo.Zato svi koji žele da se ugrade u ovo dobro djelo imaju priliku za to.Ostalo je još malo vremena do odlaska.

Konjanici iz Podrinja i ove godine idu put Ajvatovice

Konjanici iz Podrinja i ove godine idu put Ajvatovice
Svi koji žele pomoći da naši podrinjci i ove godine odu na ovo časno mjesto, novac mogu uplatiti na žiro račun koji se nalazi ispod texta.

Konjanici iz Podrinja i ove godine idu put Ajvatovice
Naši učesnici se također i dalje nadaju finansiskoj pomoći medžlisa Bratunaca i Zvornika.Svi zaiteresirani koji žele da idu na Ajvatovicu, oko odlaska bićete blagovremeno obaviješteni o prijevozu.
(Info svijet.net)

Podijelite nas :