Kantonalni sud u Novom Travniku osudio je na jedinstvenu kaznu od 10 mjeseci zatvora 51-godišnjeg Jasmina Kubata iz Donjeg Vakufa zbog proizvodnje i prometa škodljivih živežnih namirnica i obmane kupaca.

Lažni medar osuđen na zatvorsku kaznu
FOTO: Ilustracija

On je, kako je to navedeno u presudi Vijeća kojim je predsjedavao sudija Darmin Avdić, od početka 2010. do aprila 2013. godine, u mjestu Komar, općina Donji Vakuf, u pomoćnom objektu u sastavu njegove porodične kuće, vršio proizvodnju i preradu živežnih namirnica praveći od njih neku vrstu meda koji šteti zdravlju ljudi.

Zatim je te proizvode s ciljem obmane kupaca pakovao u tegle na kojima su se nalazile etikete sa deklaracijom na kojoj su uneseni podaci koji ne odgovaraju sadržaju, vrsti, porijeklu i kvaliltetu proizvoda i onome što se redovno pretpostavlja kod takvih proizvoda. Navedene proizvode je kao livadski med, med kestena i bagremov med, prodavao kupcima.
Kako je potvrđeno iz ove pravosudne institucije, za proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih namirnica sud mu je izrekao kaznu od šest mjeseci, a isto toliko i za obmanu kupaca, što mu je u konačnici objedinjeno u jednistvenu kaznu.

Osim zatvorske kazne, izrečena mu je i novačana kazna u iznosu od 1.000 KM, koju je dužan isplatiti u roku od dva mjeseca od dana pravosnažnosti presude.

Od optuženog su trajno oduzeti predmeti korišteni prilikom izvršenja krivičnog djela kao što su kazani od inoksa, tegle napunjene lažnim medom, plinske boce, sitni šećer, etikete…

Kubat se presudom obavezuje da nadoknadi troškove krivičnog postupka u cijelosti, a visinu će utvrditi prvostepeni Općinski sud u Bugojnu.

(Faktor.ba)