Litvanci izgubili spor sa Birčom i Aluminom

Viši privredni sud u Banjaluci odbio je žalbu litvanske Ukio banke i time potvrdio presudu Okružnog privrednog suda u Bijeljini od 24. aprila 2017, kojom je u cijelosti odbijena tužba te banke protiv zvorničke Fabrike glinice “Birač” i kompanije “Alumina” na iznos potraživanja od 155 miliona KM, čime je ta odluka postala pravosnažna.

Litvanci izgubili spor sa Birčom i Aluminom

Predsjednica bijeljinskog Okružnog privrednog suda Božana Gužvić kaže da je odluka banjalučkog Višeg privrednog suda otpremljena i Ukio banci i “Birču” i umješaču tuženih Vladimiru Miloševiću.

– Time su iscrpljeni redovni pravni lijekovi, a Ukio banka ima mogućnost da Vrhovnom sudu RS izjavi reviziju na tu odluku – kaže Gužvićeva.
Istakla je i da je Okružni privredni sud u Bijeljini na osnovu tužbe “Alumine” zabranio Fondu za razvoj i zapošljavanje koji posluje u sastavu Investiciono-razvojne banke RS da sa računa “Alumine” namiruje kredit koji je ta banka dala firmi “Energolinija”. “Energolinija”, koja je kao i “Alumina” kćerka firma “Birča”, je završila u stečaju nakon čega je počela naplata kredita od “Alumine”. Fond za razvoj i zapošljavanje je nedavno aktivirao jednu mjenicu i sa računa “Alumine” skinuo 120.000 KM.

Milošević kaže da su sudske odluke jako značajne za radnike “Alumine” čija su radna mjesta sačuvana, za povjerioce “Birča”, kao i za RS s obzirom na značaj poslovanja “Alumine”.

(glassrpske)

Podijelite nas :