Thursday, June 4#OSTANIKUĆI I © ZVORNIČKI.BA

Mali Zvornik posjetio Aleksandar Vučić i obišao kraljevo sklonište “Podzemni grad Karađorđrevića”


Prati novosti i na fejsbuku!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Mali Zvornik, gde je obišao rekonstruisani kulturno-istorijski objekat “Podzemni grad Karađorđevića” u Malom Zvorniku, za čije je uređivanje i sanaciju Vlada Srbije izdvojila 32 miliona dinara, a opština pet miliona dinara.

Mali Zvornik posjetio Aleksandar Vučić iobišao kraljevo sklonište "Podzemni grad Karađorđrevića"

Predsednik Srbije Vučić je ispred objekta dočekan na tradicionalan način, uz pogaču i so, a sačekali su ga i brojni građani, kojima se obratio i sa kojima je nakratko porazgovarao i poručio da će država sve više ulagati u razvoj Malog Zvornika i čitavog Podrinja, a prije svega u saobraćajnu infrastrukturu, razvoj turizma, privrede i stočarstva.

– Želimo da u svim sadržajima u Podrinju ponudimo što više. Čini mi se da ćete uz nove investitore, ulaganja u nove puteve, rekonstrukciju mosta i sve drugo osjetiti da država Srbija misli na Mali Zvornik, na čitavo naše Podrinje i da imamo šta da pružimo – rekao je Vučić.

Mali Zvornik posjetio Aleksandar Vučić iobišao kraljevo sklonište "Podzemni grad Karađorđrevića"

Obraćajuči se novinarima i gradjanima za podzemni grad Karađorđevića, kodnog naziva Kamena devojka, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je to jedan od objekata koji nas spaja ne samo sa istorijom, već od njega se očekuje da doprinese razvoju turizma i da donese mnogo više novca Malom Zvorniku. On je izrazio očekivanje da će ovaj objekat kada bude i zvanično otvoren, privući više od 6.000 turista na godišnjem nivou, te da će lokalno ugostiteljstvo i drugi moći da zarađuju više novca zahvaljujući i njemu.

Podzemni grad Karađorđevića je građen kao tajno sklonište vojske Kraljevine Jugoslavije i kraljevo ratno komandno mesto i za duži boravak većeg broja ljudi pod zemljom. Gradnja kompleksa, koji je nosio šifrovano ime Kamena devojka , trajala je od 1931. do ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića u Marseju 1934. godine . Do 1934.godine izgrađeno je 75 prostorija i nekoliko kilometara saobraćajnica koje ih povezuju, kao i sistem za vodosnabdevanje, sa dvanaest ulaza prema reci Drini. Sklonište se nalazi nedaleko od pešačkog mosta na Drini u steni na površini od oko 5.000 kvadratnih metara.

Mali Zvornik posjetio Aleksandar Vučić iobišao kraljevo sklonište "Podzemni grad Karađorđrevića"

Kompleks je korišćen samo jednom, od 7. do 9. aprila 1941. godine, kada je pre odlaska u izbeglištvo, poslednju noć u Srbiji, u skloništu je proveo Petar II Karađorđević. Tu je održana i poslednja sednica Vlade Kraljevine Jugoslavije pre odlaska u emigraciju.

(radio Osvit)

Podijelite nas :

loading...