Maoljetnička delikvencija u blagom porastu, u planu izgradnja Dnevnog centra za maloljetnike Zvornika

Na današnjoj sjednici Skupštine grada jednoglasno je usvojena Informacija o maloljetničkoj delikvenciji na području grada. “Maloljetnička delikvencija predstavlja jedan od najvećih problema savremenog društva, zbog samog psiho fizičkog razvoja djece rekao je  Nikola Drobnjak radnik Centra za socijalni rad na poslovima maloljetničke delikvencije.

Nikola Drobnjak

On je dodao  da se  bilježi porast maloljetničke delikvencije u odnosu na ranije godine , ali da on nije procentualno veliki . Kao  najčešće oblike maloljetničke delikvencije  u samom gradu, Drobnjak je naveo  narušavanje javnog reda i mira, kao i posjedovanje opojnih droga, dok je u ruralnim sredinama  to krađa i provalna krađa. Da bi se poboljšalo ovakvo stanje predloženo je od strane Centra za socijalni rad šest mjera. Kao najvažniju Drobnjak je izdvojio otvaranje Dnevnog centra za maloljetnike, gdje bi maloljetnici bili obavezni da borave nakon škole i  na taj način bi se dodatno smanjio njihov boravak na ulici, a sa njima bi radila stručna lica. Pored toga tu su i ostale uobičajene  mjere za maloljetna lica; zabrana izlazaka posle 23 časa, zabrane točenja alkoholnih pića…  Drobnjak je rekao da  ima i  recidiva odnosno povratnika  u maloljetničkoj delikvenciji. U 2018  u odnosu na 2017. godinu zabilježena su četiri slučaja.

Prema povratnicima se primjenjuju mjere pojačanog nazora od strane Centra za socijalni rad, a nakon te mjere ide se na upućivanje u Vaspitno-popravne domove. Drobnjak je rekao da je u 2018 godini evidentirano 25 maloljetnika koji su počinili krivična i prekršajna djela.

Maoljetnička delikvencija u blagom porastu, u planu izgradnja Dnevnog centra za maloljetnike ZvornikaGradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović je rekao da je Gradska uprava u pregovorima sa IOM-om  da se realizuje projekat izgradnje objekta gdje bi bio smješten Dnevni centar za maloljetnike, Centar za socijalni rad i prihvatilište. On je dodao da ovih dana očekuju odgovor od ION-a. Šta je tačno Stevanović rekao pogledajte u videozapisu

Stevanović je dodao da bi takav Centar bio jedan korak naprijed, ali ponovo ponavljam osnova porodica i škola, naglasio je Stevanović.  Gradonačelnik Zvornika je istakao da je zadovoljan radom Pilicijske uprave i Centra za socijalni rad idodao da   svi zajednički moramo učiniti dodatne korake kako bi se smanjio broj maloljetničke delikvencije u našem gradu.

(Osvit/Zvornicki)

Pročitaj i ovo...
Loading...