Postupajući po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, policajci Sektora kriminalističke policije MUP-a TK, jučer su pretresli stambeni objekat u naselju Mihatovići kod Tuzle i uhapsili A. A. (32) i A. Š. (35).

Mihatovići kod Tuzle: Uhapšen dvojac koji je djecu tjerao na prosjačenje
FOTO: Ilustracija

Dvojica muškaraca uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su u vremenskom periodu od januara 2017. do marta 2018. godine počinili krivično djelo trgovine ljudima. Oni su su radi sticanja imovinske koristi prisiljavali na prosijačenje najmanje četvero maloljetne djece, saopćeno je iz MUP-a TK.

Nakon kriminalističke obrade A. A. i A. Š. su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati nadležnom Tužilaštvu Tuzlanskog kantona na daljnje postupanje, dok su žrtve prosijačenja predate u nadležnost Centra za socijalni rad Tuzla, radi smještaja u prihvatilište.

MUP TK u saradnji sa nadležnim državnim organima nastavlja sa radom na procesuiranju slučajeva prisilnog prosijačenja, sa ciljem suzbijanja i identifikacije izvršioca ovakvih krivičnih djela te potpune zaštite žrtava, posebno kada se radi o slučajevima gdje su žrtve prisilnog prosijačenja djeca.

(Faktor)