Brzinu kretanja vozila na putevima u Republici Srpskoj od danas će kontrolisati dva nova najsavremenija radarska uređaja čija je vrijednost 187.200 KM, koje je nabavila Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

MUP nabavio nove dual redove, Zvornik dobija jedan, a Milići dva stacionarna radara
FOTO: Nezavisne

Direktor Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske Milija Radović rekao je da su mobilni dual radari nabavljeni iz sredstava osiguranja pri registraciji automobila, od čega je jedan odsto ili oko milion KM namijenjeno za unapređenje saobraćaja.

“Ova dva radara dobiće Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske na korištenje, koje će sada imati na raspolaganju četiri dual radara za mjerenje brzine kretanje vozila bez prisustva policije, što Ministarstvu omogućava veliku efikasnost”, rekao je novinarima Radović, koji je danas od firme “MRG eksport-import” preuzeo nove radare.

On je naveo da će radari u svim vremenskim uslovima mjeriti brzinu kretanja vozila do 320 kilometara na čas, te izrazio uvjerenje da će u narednom periodu sačuvati veliki broj života, jer će doprinijeti da učesnici više poštuju ograničenja.

Prema njegovim riječima, u planu je nabavka dva presretača koji se koriste u vozilima u pokretu, za koje je završena javna nabavka.

“Do kraja avgusta trebalo bi da budu postavljena i tri nova stacionarna radara, od kojih jedan na području Zvornika, a dva na području opštine Milići”, rekao je Radović.

On kaže da je, prema nepotpunim informacijama, u prvih šest mjeseci ove godine poginulo 49 lica u saobraćajnim nesrećama, što je za četiri više nego u istom periodu prošle godine, te da je 238 teško povrijeđeno, što je za devet lica manje nego u uporednom periodu.

Predstavnik firme “MRG eksport-import” Gojko Vezmar rekao je da je riječ o automatskim i radarima najsavremenije generacije.

“Policija Republike Srpske ide u korak sa policijom u najrazvijenijim zemljama svijeta, jer se takvi koriste i u Engleskoj, Americi i u Australiji”, rekao je Vezmar.

On je napomenuo da je najznačajnija karakteristika ovih radara što su jednako pravedni prema svim učesnicima u saobraćaju, jer kontorliše sva vozila koja prođu kroz, maksimalno, šest saobraćajnih traka.

(nezavisne)