Broj ovisnika o kocki u Bosni i Hercegovini svakodnevno raste i to je, pored ovisnosti o alkoholu, postao drugi najveći problem naše države, a poražavajuća je i statistika da se sve veći broj žena odaje ovom poroku.

Najveća ovisnost “Bingo”: Sve više žena u BiH postaju ovisnice o kockanju

Prema nezvaničnoj statistici Zajednice milosrdni otac, koja također istražuje ovisnost o kockanju, broj patoloških ovisnika o kockanju u prošloj godini dostigao je broj od 50.000. Značajan broj žena dio je ove statistike, a prema brojnim procjenama ovaj broj tokom 2017. godine je povećan.

“Nijedna institucija u BiH nema evidenciju broja ovisnika o kockanju i uopće ne postoji zvanična statistika koliko je takvih građana naše države. Mi smo, ustvari, jedina udruga koja se institucionalizirano bavi ovim problemom u BiH. Nažalost, s druge strane, sve je veći broj ljudi koji postaju ovisnici o kockanju”, kazao je za Radiosarajevo.ba Marko Romić, predsjednik Kluba liječenih ovisnika o kocki (KLOK) iz Mostara.

Poražavajuće: Svake godine sve više žena patoloških ovisnica o kockanju

Romić, koji je jedan od rijetkih psihologa u BiH koji se aktivno bavi problemom, ističe da je posebno poražavajuće to što sve veći broj žena postaje ovisan o kockanju.

“Neke od durogočnih procjena predviđaju da će broj patoloških ovisnika o kockanju u budućnosti drastično rasti, a posebno se tu ističe broj žena. Tokom sedam godina imali smo ukupno 80 članova našeg kluba, koji su se borili s ovisnošću, a četiri od njih su bile žene“, pojašnjava Romić.

Dodao je i kako dodatan problem predstavlja veoma mali broj i kapacitet stručnjaka koji bi se mogli boriti s ovim problemom, stoga se u KLOK-u vode međunarodnim standardima. Također, važan je i doprinos žena koje su nerijetko i žrtve ovisnika o kockanju.

“Iako se broj žena ovisnih o kockanju svakodnevno povećava, najčešće dolazimo u situaciju kada su muškarci patološki kockari, dok su njihove supruge žrtve ove ovisnosti i one prijavljuju nama takve slučajeve”, zaključio je Romić.

Jedna liječena ovisnica o patološkom kockanju, čije ime je poznato redakciji, ispričala nam je svoja iskustvo, istaknuvši kako je kockanje bila zabava koju je, na kraju, skupo platila.

“Igra na sreću i obećana laka zarada činili su se odličnim. Moja ovisnost je bila Bingo i mislila sam kako će me jednom poslužiti sreća da osvojim veliki dobitak. No, ne samo da nije bilo sreće, nego sam izgubila sve, pri tome ne mislim na novac, nego na sebe kao osobu, na vrijeme, živce i prijatelje”, počela je svjedočenje.

Svjedočenje: Kockanje je ovisnost koju ću i bez novca plaćati do kraja života
Ona je jedna od četiri članice programa KLOK-a, koje su se liječile od ove ovisnosti, a već 47 dana uspješno apstinira od kockanja.

“Ne znam kada sam tačno počela, sve mi je u magli, a sad mi se čini da to uopće nisam bila ja. Činilo se zabavno – uplatiš marku, odigraš brojeve i čekaš. Možda ću danas osvojiti velike pare. Pa onda danas preraste u sutra, u treći dan i na kraju više ne znate u gdje počinjete, a gdje završavate. Rezultat svega bila je izgubljena godina na fakultetu, ja izgubljena između neba i zemlje, pletena u tolike laži da više nisam znala šta je istina, a istina je bila da sam dotakla dno”, kazala nam je ona.

Ističe i kako joj je najlakše sada, dok apstinira, prežaliti novac i izgubljeno vrijeme, dok joj najteže pada izgubljeno povjerenje roditelja i cijelog društva.

“Najviše žalim što sam bila glupa misleći da se novac može zaraditi lako, a sada shvatim da novac koji se teško zaradi vrijedi najviše, jer ne donosi probleme sa sobom. Ovo je bila preskupo plaćena ovisnost, pa iako više ne dajem novac na nju i sada je plaćam“, zaključila je liječena ovisnica, pojašnjavajući kako joj je program KLOK-a najveća pomoć u životu.

sodalive.ba