Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je prethodnog dana da je Vlada donela odluku da se omogući nesmetan prelazak granice za ljude koji žive u pograničnim područjima, a koji rade ili imaju svoju zemlju preko granice.

Najvljeno otvaranje granice za stanovnike u pograničnim područjima
MGP Šepak 17.3.2020.g.

Dačić, koji će danas na graničnom prelazu Horgoš razgovarati sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom, istakao je za agenciju Tanjug da je to pitanje rešeno pre svega zbog Mađarske, ali će važiti i za sva pogranična područja sa drugim zemljama.

Već nedelju-dve postoje aktivnosti po tom pitanju i Vlada je donela odluku da se praktično omogući nesmetan prelazak za ljude koji rade preko granice ili imaju svoju zemlju, čak i u ovim uslovima vanrednog stanja, objasnio je on.

Dačić je preneo da će sa mađarskim kolegom razgovarati o bilateralnim odnosima Srbije i Mađarske, kao i o vremenu koje sledi nakon borbe protiv epidemije, odnosima u EU, Srbiji kao zemlji kandidatu.

Tokom susreta će, kako je precizirao, pre svega biti reči o bilateralnim merama, mađarskim planovima i razmišljanjima, i to ne samo u vezi sa organizacijom društva, već i za konkretno pitanje koje se odnosi na promet putnika sa našom zemljom.

Prema njegovim rečima, potpuno otvaranje granica još nije na dnevnom redu, ali jeste jedna od tema razgovora kako bi se videlo kakvi tu planovi postoje.

Evropska unija, bez obzira na to što pokušava da ima jednu zajedničku mapu puta za popuštanje mera, nema zvanično zajedničku politiku tim povodom. To će verovatno biti na osnovu različitih procena. Najavili su da će prvo otvoriti promet putnika unutar EU, a koliko će se zadržati ta ograničenja, videćemo, naveo je Dačić.

On je napomenuo da je Sijarto čovek od najvećeg poverenja i praktično izlaslanik mađarskog premijera Viktora Orbana u dogovorima koje Orban ima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sijarto je nedavno dolazio u Beograd, gde je razgovarao sa ministrom finansija Sinišom Malim upravo o vremenu nakon epidemije, a ima i dobru saradnju sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović u vezi sa evropskim integracijama Srbije, ukazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, današnji sastanak će biti održan na graničnom prelazu Horgoš, na srbijanskoj strani, uz poštovanje svih mera koje je naš stručni tim preporučio.

(Preuzeto sa zvanične stranice Vlade Srbije)