Gradska organizacija RVI iz Zvornika je, po odluci većine Predsjedništva ove organizacije, donijetoj na vanrednoj sjednici, odlučilo da odustane od najavljenih sutrašnjih protesta u Parku „Mladen Stojanović“ u Banjaluci, dok će „Veterani RS“ ipak ići na proteste kako je nedavno i bilo dogovoreno na sastanku ove dvije organizacije u Zvorniku.

Nakon ranije najave RVI Zvornika danas odustali od protesta u Banjaluci, "veterani" sutra idu sami

Kako je to danas na press-konferenciji izgledalo pogledajte u prilogu RTV BN

Dragislav Mijanović, predsjednik Gradske organizacije ratnih vojnih invalida iz Zvornika rekao je da je većinom glasova donijeta odluka da se protesti odlože za deset dana, a u tom periodu treba da bude održan sastanak sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem na kome će iznijeti svoje zahtjeve kako se ne bi išlo u proteste.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović nam je obećao da će nas u navedenom periodu premijer primiti na razgovor na kome ćemo postaviti pitanja izmjene Zakona o stvarnim pravima, što je jedno od najvažnijih pitanja za našu organizaciju, izmjene Pravilnika o radu ljekarske komisije u postupku za ostvarivanja prava RVI, izmjene Pravilnika o protetisanju RVI i povećanje invalidnina od deset odsto – rekao je Mijanović.

On je dodao da su donijeli zaključak da ako se ovi zahtjevi ne ispune do 26. aprila, oni će 16. maja ipak izaći na proteste u Banjaluci.

– Izvinjavam se braći „Veteranima“ Republike Srpske jer smo ih ovaj put ostavili, a oni će izaći na proteste jer njihovi zahtjevi nisu ispunjeni niti su ih pozvali na razgovor – naveo je Mijanović i dodao da Gradska uprava radi svoj posao oko parcelacije zemljišta vezanog za prvi zahtjev RVI, te ponovio da su na molbu gradonačelnika odložili proteste i prihvatili razgovore.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović zahvalio se Gradskoj organizaciji RVI iz Zvornika i istakao da će učiniti sve da se krene u legalizaciju svih placeva na kojima su napravljeni stambeni objekti, pogotovo u KO Šepak, gdje se nalazi mjesna zajednica Branjevo, a gdje je podijeljeno više od 1.400 placeva.

– Očekujemo vrlo brzo sastanak sa premijerom Viškovićem koji će odvojiti vrijeme da sasluša sve njihove zahtjeve. Ne očekujem da će svi ovi problemi biti riješeni, ali ako riješimo makar jedan problem do ljeta onda je načinjen pravi korak. Imamo dobru saradnju sa Vladom RS jer mi nemamo stambeno nezbrinutih iz porodica palih boraca i RVI sa prethodne liste, a od 1. maja će ponovo biti otvoren konkurs za stambeno zbrinjavanje onih koji iz različitih razloga nisu podijeli zahtjeve ranije – rekao je Stevanović i dodao da bi protestima RVI možda skrenuli pažnju na sebe, ali to bi ih možda udaljilo od konačnog rješenja.

(infobirac.net/rtvbn)