Napad na Novom Zelandu je teroristički, broj poginulih porastao na 49, terorista uhapšen

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern kazala je kako se okrutni napad u kojem je prema posljednjim podacima poginulo 49 osoba, a 20 teško ranjeno, može opisati samo kao teroristički čin.

Napad na Novom Zelandu je teroristički, broj poginulih porastao na 49, terorista uhapšen
Među poginulima u pucnjavama koje su se dogodile u džamijama Al Noor i Linwood ima i tinejdžera.

“Ovi napadi su bili dobro isplanirani. Dvije eksplozivne naprave bile su postavljene na automobil osumnjičenih, ali smo ih otkrili i deaktivirane su. Četiri osobe su uhapšene i u pritvoru su. Jedan od njih je izjavio kako su australski državljani rođeni u toj zemlji. Imaju ekstremističke poglede koji nemaju mjesto u Novom Zelandu, ali ni u svijetu. Iako nemamo razloga da vjerujemo da ima još osumnjičenih, ne izuzimamo tu mogućnost u ovom momentu. Obavještajna služba i policijske agencije aktivirale su sve resurse, a u regiju se šalje dodatni broj policijskih službenika”, kazala je Ardern.

Komesar novozelandske policije Mike Bush kazao je kako se broj poginulih popeo na 49. S današnjeg obraćanja poručeno je ljudima da se ne izlaze još iz svojih domova.

“Znamo da ima porodica koje su u ovom trenutku razdvojene, ali molimo vas da slušate upute policijskih službenika i nadležnih radi vaše sigurnosti”, kazala je premijerka.

Napad na Novom Zelandu je teroristički, broj poginulih porastao na 49, terorista uhapšen
Sa ugrađenom kamerom urađen live stream ubijanja vjernika u džamiji

Pucnjava se dogodila oko 19 sati po lokalnom vremenu u Christchurchu.

Užasno je i teško riječima opisati da je uhapšeni terorista snimao kompletan masakr i puštao ga putem livestreama, odnosno pravio direktan prijenos ubistva ljudi koji su se našli tog trenutka u džamiji. Prije početka masakra nad muslimanskim vjernicima u džamiji, na videu se može čuti i pjesma na našem jeziku.

“Iz Krajine krenuli su vuci, krenuli su vuci. Čuvajte se ustaše i Turci, ustaše i Turci, upravo ove riječi mogu se čuti riječi četničke pjesme videu.

Sve što je teško zamisliti da se dogodi, ljudski rod danas to i ekranizuje.

(klix)

Pročitaj i ovo...
Loading...