Nastavljena tradicija druženja počasnih lovaca iz Kozluka i okoline, oko 50 ih se okupilo u Lokanju

Lovačko udruženje „Soko“ iz Kozluka nastavilo je tradiciju druženja sa svojim najstarijim članovima. Oko 50 zaslužnih i počasnih lovaca okupili su se u Lokanju kako bi učestvovali u ovom tradicionalnom skupu, koji posljednjih sedam godina organizuje najmasovnija lovačka organizacija u regiji Birač.

Nastavljena tradicija druženja počasnih lovaca iz Kozluka i okoline, oko 50 počasnih lovaca u Lokanju

-Ovim okupljanjem i zajedničkim lovom želimo da našim starim lovcima, prije svega, ukažemo pažnju, ali i da oživimo uspomene i sjećanja na minule godine i da pokažemo ljudima koji puni srcem žive za lov da nisu zaboravljeni – rekao nam je predsjednik LU „Soko“ Rade Stević, koji je zajedno sa svojim saradnicima, glavnim lovovođom i sekretarom udruženja Milanom Stjepanovićem i Vujom Lazarevićem, manifestovao svu pažnju svojim starijim kolegama, pokazujući i na ovaj način poštovanje prema ljudima koji su, svojom bogatom lovnom karijerom, u značajnoj mjeri obilježili rad i aktivnosti ovog udruženja.

U prijepodnevnim satima za lovce veterane organizovan je lov i boravak u prirodi, da bi potom u novoj lovačkoj kući upriličeno druženje uz lovačke specijalitete.

Nastavljena tradicija druženja počasnih lovaca iz Kozluka i okoline, oko 50 ih se okupilo u Lokanju
Ništa bez lovačkih specijaliteta

-Ovo je drugi put da naša sekcija bude domaćin lovcima veteranima iz našeg udruženja – govori Milisav Tejić, koji se nalazi na čelu lovačke sekcije u Lokanju, koja broji 33 lovca. Sa svojim saradnicima, uz pomoć matičnog udruženja, te domaćih lovaca i onih koji privremeno žive i rade u inostranstvu, kaže, uspjeli su da sagrade lovački objekat, kojim se svi ponose u ovoj lovačkoj sekciji.

U prijatnom ambijentu, uz vatru iz kamina, zaslužni i počasni lovci, pojedini s bremenom godina, nisu krili zadovoljstvo što su ponovo zajedno.

Nastavljena tradicija druženja počasnih lovaca iz Kozluka i okoline, oko 50 ih se okupilo u Lokanju
Rade Stević i Milisav Tejić

Stevan Perić iz Pilice zakoračio je u devetu deceniju života.

-Ovakva druženja nama starijim lovcima mnogo znače, da se vidimo i oživimo lovačke uspomene – kazuje čika Stevan, koji još uvijek s puškom oko ramena prošeta lovištem.

Po lovačkim uspomenama, sa svojim kolegama, prebira i Pero Milošević, jedan od najuglednijih lovaca u priobalju Drine.

-Lovac sam punih 35 godina. Imao sad dosta uspjeha u lovu, ali najviše sam volio da lovim lisice – priča Milošević, dugogodišnji predsjednik lovačke sekcije Jasenica, i aktuleni predsjednik Skupštine LU „Soko“.

Ikusni lovac ima i poruku za mlade kolege.

-Mladi lovci treba da se ugledaju na nas starije i da, naravno, nastave putem koga smo mi trasirali – kazuje Milošević.

Lovac iz Pađina, Ostoja Stevanović, sabrao je 45 godina lovačkog staža.

-Život sam posvetio lovu. Među lovcima imam veliki broj prijatelja, tako da su meni kao braća. Najviše sam volio da lovim lisice, u sezoni se znalo odstrijeliti i po 20 komada – ističe Stevanović, koji je, svojevremeno, bio i predsjednik LU „Soko“.

Na druženje lovaca veterana stigao je i Emin Ibrahimović iz Kozluka. Susrećemo ga sa bratom Gazijom, takođe dugogodišnjim lovcem.

-Danas mi je poseban dan. Volim dobro društvo i upravo zbog prirode i druženja sam postao lovac prije 40 godina – ističe Emin, koji je i predsjednik lovačke sekcije Kozluk, jedne od najbrojnijih u lovačkom udruženju „Soko“.

Od prije sedam godina počasni član „Sokola“ je i Dragomir Simić, 65-godišnji lovac iz Pilice. U lovačkoj karijeri koja traje od 1980. godine, kaže, najviše je volio da lovi fazane.

Iz susjednog Donjeg Šepka je Milosav-Mićo Lazarević, iz porodice gdje se takođe, s koljena na koljeno, prenosila lovačka tradicija. Otac Vulo je bio ugledni lovac u ovom dijelu zvorničke opštine, a i sin Siniša je u lovačkim vodama.

-Za ovakve susrete se živi. Mi lovci smo istinski pobornici druženja, prijateljstva, lijepe riječi – govori Mićo Lazarević, kome je, takođe, posebna specijalnost lov na lisice.

Skupu lovaca veterana u Lokanju, prisustvovao je i Zdravko Ilić, član Upravnog odbora Lovačkog saveza Republike Srpske, koji je i počasni član kozlučkog „Sokola“.

(lovcirs.com)

Pročitaj i ovo...
Loading...