Saturday, May 30#OSTANIKUĆI I © ZVORNIČKI.BA

Nedavno na Branjevu uhapšeni brat ”bosanske kume narkokartela”, predat Sudu BiH


Prati novosti i na fejsbuku!

Siniša Čuturić (25) iz Zvornika, brat Nevenke Čuturić (26), koju su prozvali ”bosanska kokainska kuma balkanskog narkokartela”, uhapšen je u zvorničkom mjestu Branjevo po međunarodnoj potjernici Interpola Zagreb, pišu Nezavisne novine.

Nedavno na Branjevu uhapšeni brat ''bosanske kume narkokartela'', predat Sudu BiH
FOTO: Ilustracija

Kako je navedeno, policija iz Kozluka je identificirala Čuturića prije dva dana, nakon čega je predat Sudu BiH.

Ranije su u Srbiji, 13. jula, uhapšeni Čuturić, koja je, također, bh. državljanka, te Dražen Letić (46) iz Sremske Mitrovice, zbog sumnje da su prenosili novac za međunarodnu kriminalnu grupu na čijem je čelu Majkl Doković (60), inače Nevenkin dečko. Njega su mediji prozvali – ”hrvatski El Čapo”, pošto u Zagrebu ima vilu odakle je, navodno, organizirao krijumčarenje droge.

Dokovića, prema ranijim informacijama, terete za šverc čak 600 kilograma kokaina vrijednog 18 miliona eura iz Urugvaja u Švicarsku. U velikoj akciji Europola, kojom je obuhvaćen, uz 600 kilograma kokaina u Švicarskoj, zaplijenjen je i 421 kg te droge u Hong Kongu.

Doković je postao predmet istrage nakon što je prošle godine na graničnom prijelazu Bregana između Slovenije i Hrvatske zaustavljen Mercedes u kojem su bili upravo Nevenka Čuturić i njen brat Siniša. Tom prilikom policija je, navodno, pronašla čak 1.000.100 eura. Novac je oduzet, a protiv Čuturića je podnesena prekršajna prijava, te su pušteni na slobodu, ali su istražitelji njih ubrzo povezali s Dokovićem.

Doković je pao u Švicarskoj, gdje mu je sudija Kantona Bazel odredio pritvor. Hrvatska je tada raspisala potjernicu za Nevenkinim bratom Sinišom Čuturićem.

– O kriminalnim aktivnostima ovog klana istrage se vode u nekoliko zemalja. Na čelu klana je Doković, koji je nebrojeno puta mijenjao identitet. Prije dva mjeseca uhapšen je u švicarskom gradu Bazelu, nakon što je čarter-letom iz Urugvaja prokrijumčario 600 kilograma kokaina – rekli su ranije izvori iz istrage, pišu Nezavisne.

Šverc je, prema zaključcima istrage, izveden privatnim avionom, i to tako da je organiziran komercijalni let za putnike, pri čemu su zbog vjerodostojnosti čak unajmili i stjuardesu.

Avion s putnicima – sa 600 kilograma kokaina – poletio je iz Urugvaja prvo za Nicu u Francuskoj, gdje su iskrcali putnike i stjuardesu, da bi zatim produžili do Bazela u Švicarskoj, gdje su istovarili drogu. Međutim, tamo su upali u zasjedu.

(Avaz)

Podijelite nas :

loading...